Запис в президенти коштуватиме 500 тисяч

Середа, 1 квітня 2009, 17:15

Виборчий процес чергових виборів президента має розпочатися не пізніше 27 червня.

Оскільки Верховна Рада ухвалила постанову про призначення дати президентських виборів на 25 жовтня, а, як випливає із закону про вибори президента, виборчий процес чергових виборів глави держави розпочинається за 120 днів до дня виборів, тобто з 27 червня.

Згідно зі статтею 17, чергові вибори президента України відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень президента. Верховна Рада призначає чергові вибори глави держави не пізніше як за 130 днів до дня виборів, повідомляє УНІАН.

Відповідно до статті 18, усі строки обчислюються у календарних днях, а останнім днем строку є день, що передує дню вказаної події, тобто дню голосування – 25 жовтня згідно із рішенням парламенту.

Вибори президента проводяться по єдиному загальнодержавному одномандатному виборчому округу, який включає в себе всю територію України. Для проведення виборів територія України поділяється на 225 територіальних виборчих округів.

Згідно зі статтею 44, висування кандидатів на пост президента України партіями (блоками) та самовисування розпочинається за 119 днів і закінчується за 95 днів до дня виборів, тобто відповідно до 28 червня та до 22 липня.

У відповідності зі статтею 49, кандидат на пост президента або партія чи партії виборчого блоку, які висунули кандидата, повинні внести грошову заставу у розмірі 500 тис. грн. на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії.

У разі відмови ЦВК у реєстрації кандидата грошова застава у п`ятиденний строк після прийняття відповідного рішення перераховується на рахунок партії чи партій, що входять до блоку, або особи, яка самовисунулася на пост президента України.

Згідно зі статтею 51, подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатів закінчується за 90 днів до дня виборів, тобто 27 липня.

Центральна виборча комісія закінчує реєстрацію кандидатів на пост президента не пізніше ніж за 85 днів до дня виборів, тобто не пізніше 1 серпня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування