Гавриш: Ющенко за законом Архімеда може розпустити Раду

Середа, 1 квітня 2009, 19:05

Перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, заявив, що призначення виборів президента на 25 жовтня не відповідає діючій Конституції, відповідно до якої вибори мають відбудуться в січні наступного року.

"Народні депутати дають політичну оцінку Основному закону і відступають від головного принципу конституційного права, по якому стара Конституція не може переживати свій час", - сказав Гавриш, повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу РНБО.

"Якщо є необхідність, законодавець у перехідних положеннях зазначає, які принципи старої Конституції продовжують діяти, а в перехідних положеннях діючої української Конституції немає жодного слова про вибори президента", - зазначив він.

Гавриш не сумнівається, що призначення Верховною Радою виборів президента на жовтень - це політтехнологічний крок народних депутатів, які у такий спосіб "намагалися забезпечити собі відповідний політичний і конституційний імунітет проти дострокового розпуску парламенту".

Наслідком такого рішення парламенту, на думку Гавриша, буде конституційний конфлікт у країні, оскільки Конституцію "використовують як спосіб політичної боротьби".

Крім того, це підсилить протистояння між президентом і парламентом, вважає він.

"Зрозуміло, що це варто розглядати як виклик президенту з погляду його гарантій якості політичної системи, яка повинна діяти в точній відповідності до Конституції. Тому він просто зобов'язаний звернутися в Конституційний суд з відповідним поданням", - підкреслив Гавриш.

Він вважає, що дострокові парламентські вибори все ще можливі, оскільки мова йде не про наміри президента на суб'єктивному рівні, а про дієздатність або недієздатність парламенту й уряду.

За словами Гавриша, парламент у вівторок не прийняв жодного з антикризових законів.

Якщо так буде і далі і якщо уряд не буде здатний взяти на себе політичну відповідальність за стан справ у країні, ситуація буде погіршуватися і парламент буде ставати все більш недієздатним, зазначив він.

Тоді дострокові вибори можуть відбутися в силу так званого "закону Архімеда": якщо криза буде давити на усіх без винятку інституційні, економічні й інші системи, то рано чи пізно прийдеться приймати таке рішення як спосіб виходу з кризи, вважає заступник секретаря РНБО.

"Але головна задача - не провести дострокові вибори, а знайти інструменти консолідації української політичної влади", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...