У ЦВК порахували і зрозуміли, що на другий тур грошей не вистачить

Середа, 1 квітня 2009, 20:49

Член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявив, що коштів, передбачених для проведення президентських виборів, вистачить тільки на проведення першого туру голосування.

Він нагадав, що в законі про державний бюджет на 2009 рік на проведення президентських виборів передбачено 712 млн. грн.

"Наприкінці 2008 року ЦВК затвердила і направила до Верховної Ради і Кабміну подання щодо обсягу коштів, необхідних для підготовки і проведення виборів президента. Відповідно до цього подання, сума необхідних коштів становить 941 млн. грн.", - уточнив Охендовський.

Він зазначив, що сума необхідних для проведення виборів коштів розраховувалася Центрвиборчкомом в умовах відсутності рішення парламенту про призначення дати виборів.

"На момент, коли ЦВК розглядала це питання, не можна було виключати того, що виборчий процес може відбуватися у двох бюджетних роках – 2009-му і 2010-му", - сказав член ЦВК.

"Для детального розрахунку витрат кожного бюджетного року нам не вистачало постанови Верховної Ради, що встановлює дату виборів, тому ми надали відповідним органам всю суму необхідних витрат без розподілу по роках", - пояснив він.

За словами Охендовського, передбачені бюджетом 712 млн. грн. є достатньою сумою для проведення першого туру голосування.

"Цієї суми більш ніж достатньо, щоб провести голосування 25 жовтня, для підготовки якого необхідно 651 млн. грн. Але якщо доведеться проводити повторне голосування – так званий другий тур – цих коштів не вистачить", - заявив він.

"Ми сподіваємося, що парламент внесе зміни до закону про бюджет, збільшивши відповідну статтю витрат до 941 млн. грн. Хоча основна частина коштів законом вже передбачена", – підкреслив Охендовський.

Крім того, він заявив, що до дня виборів президента 25 жовтня 2009 року ЦВК підготує державний реєстр виборців.

"ЦВК зараз завершує первинне наповнення реєстру, і в нас є всі підстави вважати, що чергові вибори президента у 2009 році відбудуться з використанням усіх механізмів і процедур, передбачених законом про державний реєстр виборців. Списки для голосування будуть складені вже відповідно до цього закону", - сказав Охендовський.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування