Незапрошення України на саміт НАТО - успіх Росії?

Четвер, 2 квітня 2009, 08:25

Те, що представників України не запросили на ювілейний саміт НАТО 3-4 квітня, свідчить про успішну політику Росії з ізолювання України від Північноатлантичного альянсу.

В цьому одностайні українські експерти, яких опитала "Німецька хвиля".

Так, представник групи стратегічних і безпекових студій Ярослав Матійчик вважає, що це – дипломатичний провал МЗС у відносинах з НАТО. Адже раніше альянс запевняв, що на ювілейному саміті остаточно розглянуть питання надання Україні ПДЧ.

Директор Інституту зовнішньої політики при МЗС України Григорій Перепелиця наголошує, на всіх попередніх самітах НАТО українська делегація була присутня.

Він переконаний, що Київ не запросили саме через потужний вплив Росії на Німеччину та Францію, які прийматимуть саміт з нагоди 60-річчя заснування альянсу.

Експерт наголошує, що НАТО дало зрозуміти Україні, що зближення відкладається.

Тому, на думку Перепелиці, на жоден рядок про Україну у підсумковій резолюції альянсу годі й сподіватися.

"Оскільки цей ювілейний саміт проходить у Німеччині і Франції та має підкреслити вагу цих країн у реформуванні альянсу, вони доклали певних зусиль, аби не бачити там України. За це руками Німеччини і Франції проголосувала Росія", - додав Перепелиця.

Водночас, речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич не бачить приводу для хвилювання в тому, що українські дипломати не поїдуть на саміт до Баден-Бадена, Страсбургу і Келя.

"Цей саміт – родинна нарада (НАТО) з внутрішніх проблем альянсу. Україна не могла і не може бути туди запрошена", - каже він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News