Рада призначила вибори президента на пік кризи?

Четвер, 2 квітня 2009, 09:29

За оцінками багатьох експертів, пік економічної кризи варто очікувати восени, тоді як саме на цей час Верховна Рада призначила вибори президента.

Про це повідомляє Радіо "Свобода".

За оцінками багатьох експертів, пік економічної кризи в Україні ще не пройшов. Цілком імовірно, що його слід чекати восени, саме у період передвиборчої кампанії.

Тож, рішення проводити президентські вибори у жовтні, на думку деяких експертів, для української економіки невигідне, бо будь-які вибори є фактором нестабільності.

На думку начальника аналітичного департаменту компанії "Ренесанс девелопмент" Владислава Перевишка, це може негативно вплинути на інвестиційний клімат.

"Більшість аналітиків прогнозують на осінь погіршення ситуації, то ще й на додачу політична нестабільність аж ніяк нам не потрібна. Політична нестабільність і так поглибить ситуацію, яка зараз не найкраща", - сказав він.

"З економічної точки зору (вибори) – це зайвий фактор нестабільності. В умовах того, що нам потрібні інвестиції, в усі сфери, чинник, який дестабілізує відношення, нам абсолютно непотрібен. Можуть виникнути, наприклад, (проблеми) з отриманням нових кредитів чи пролонгуванням існуючих", - додав Перевишко.

Однак, серед експертів є й інші точки зору.

Так, директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко вважає, що для української економіки було б набагато краще, якби вибори пройшли швидше, адже спочатку фінансово-економічної кризи влада не надто багато уваги приділяла її подоланню.

"Я не бачу, щоб влада і за відсутності виборів задіяла якісь ефективні кроки з подолання економічної кризи. Тож, чим швидше вибори закінчаться, тим краще буде для держави та економіки. Тож краще, якщо вони будуть проведені у жовтні", - сказав він "Свободі".

"З економічної точки зору доцільніше їх проводити раніше, а не перебувати у непевності", - наголосив Рябченко.

Він переконаний: для того, аби ухвалювати антикризові рішення, влада має йти на непопулярні кроки.

А зважаючи на близькість виборів, робити це нікому невигідно – тож, дієвих кроків, направлених на подолання кризи, можна очікувати лише після їх проведення, вважає експерт.

Як відомо, Верховна Рада у середу призначила чергові вибори президента на 25 жовтня цього року. За це проголосував 401 депутат.

Президент Віктор Ющенко вважає це рішення неконституційним і політично мотивованим, відтак планує звернутися з цього приводу до Конституційного Суду.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...