У МЗС заперечують, що з НАТО вийшов "провал", і кажуть про перспективи

Четвер, 2 квітня 2009, 12:41

У Міністерстві закордонних справ України запевняють, що неучасть України у ювілейному саміті Північноатлантичного альянсу 3-4 квітня не означає її "дипломатичний провал", а перспективу на вступ України до НАТО в майбутньому ніхто не виключав.

Про це йдеться в коментарі речника МЗС України Василя Кирилича, розповсюдженому прес-службою МЗС.

"Останні публікації в ЗМІ та заяви українських політиків, які тлумачать неучасть України в ювілейному саміті НАТО як неуспіх української дипломатії, зумовлюють необхідність ще раз роз’яснити особливості саміту Альянсу, а також – привернути увагу до євроатлантичної перспективи України", - зазначає Кирилич.

"Ювілейний саміт Альянсу з самого початку планувався як сімейний за участю виключно країн-членів НАТО", - наголошує він.

Кирилич наводить такий "показовий факт": "Відомо, що однією з центральних тем цього саміту буде пріоритетна для Альянсу операція в Афганістані".

"Але з огляду на – ще раз підкреслю - сімейний характер заходу союзники ухвалили рішення навіть зустріч із партнерами для обговорення цього важливого питання провести не у рамках саміту, а напередодні, 31 березня у Гаазі", - зазначає речник МЗС.

"У зустрічі в Гаазі разом з іншими країнами-контрибуторами Місії міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані взяла участь й Україна", - повідомляє він.

Щодо євроатлантичної перспективи України Кирилич зазначає наступне:

"З боку жодної країни-члена НАТО не лунали заяви про перегляд чи взагалі можливість перегляду ухвалених минулого року рішень щодо майбутнього членства України в НАТО. Навпаки, ми чуємо заяви про те, що тепер слово – за Україною. Тепер ми маємо виконати наші завдання з реформування і наближення до критеріїв членства".

За словами речника МЗС України, "заяви натівських високопосадовців чітко говорять про те, що жодна країна, яка не є членом НАТО, не має права вето у питаннях розширення Альянсу, а те, що Альянс прагне розвивати конструктивні відносини з Росією, це відповідає й інтересам України".

"Зрозуміло, що на тлі гучних рішень, активних дискусій, які точилися навколо питання НАТО у минулому році, може здаватися, що зараз нічого не відбувається, і дехто намагається це витлумачити, як крок назад. Насправді ж йдеться про те, що тепер, отримавши політичні гарантії і практичний інструмент для просування до членства, наша країна має зосередити зусилля на кропіткій внутрішній роботі", - каже він.

"Результати цієї роботи мають сприяти підвищенню обороноздатності країни, реформам в економічній та інших сферах. Це ті перетворення, які потрібні не стільки НАТО, скільки нам самим. І я переконаний, що український народ зможе гідно оцінити результати цих перетворень", - наголошує Кирилич.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування