Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка розробили сценарії, як ускладнити в'їзний режим для ЄС

Четвер, 2 квітня 2009, 14:27

У секретаріаті президента України вже розроблено три сценарії пожортскішання режиму в'їзду в країну для громадян Європейського Союзу.

Як стало відомо газеті "Комерсант-Україна", секретаріат президента зробив кілька практичних кроків, підсумком яких може стати введення жорсткішого режиму в'їзду громадян ЄС до України.

За дорученням президента профільні відомства надали в СП свої пропозиції з даного питання.

"МВС підтримав відновлення візового режиму, Держприкордонслужба – теж. МЗС висловився проти, пояснивши, що це зашкодить переговорному процесу з ЄС", - розповів газеті співрозмовник у СП, причетний до роботи над цим питанням.

"Оскільки одностайності не було, ми не стали одразу пропонувати відновлення повноцінного візового режиму і розробили низку варіантів. Тепер належить ухвалити політичне рішення", - додав він.

За інформацією джерела, у СП розроблено три сценарії введення жорсткішого режиму в'їзду в Україну.

"Найпростіший і найбільш безболісний шлях – скоротити період безвізового перебування на території України з 90 до 30 днів. Другий варіант – уведення збору при перетині кордону, так званих "марок". І третій варіант – повноцінне відновлення візового режиму", - каже він.

"Звісно, потрібно дотриматися принципу симетрії. Якщо для низки категорій українців Євросоюз дає безкоштовні візи, то ми повинні ввести пільги для аналогічних категорій європейців", - додає співрозмовник видання в СП.

Імовірна дата ухвалення рішення з даного питання поки не визначена. Відомо лише, що Київ не змінюватиме візовий режим до саміту "Східного партнерства", який відбудеться 7 травня.

"Багато що залежить від результатів саміту", - зазначає джерело.

Газета відзначає, що введення повноцінного візового режиму для громадян ЄС дозволить вирішити одну з головних проблем МЗС – брак бюджетного фінансування. Візовий збір залишається в розпорядженні посольства чи консульства, яке видало візу.

Як відомо, раніше голова секретаріату президента Віктор Балога заявив, що Україна може відновити візовий режим для громадян країн Євросоюзу.

У середу МЗС Чехії повідомило, що з 1 квітня припиняє видачу так званих робочих віз – тобто віз, отримуваних на термін понад 90 днів з метою трудової діяльності – громадянам України, Молдавії, В'єтнаму та Монголії.

Ці країни дають Чехії найбільшу кількість "дешевої робочої сили", а в період кризи "кожна країна захищає свій ринок праці настільки, наскільки це можливо", пояснив газеті цей крок радник посольства Чехії в Україні Петер Вагнер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
07:36
США відбили повітряну атаку хуситів в Аденській затоці
Усі новини...