Балога просить Медведька перевірити законність деяких актів Тимошенко

П'ятниця, 3 квітня 2009, 16:15

Секретаріат президента просить Генеральну прокуратуру перевірити законність постанов Кабінету міністрів щодо операцій з матеріальними цінностями державного резерву та, в разі виявлення порушень, вжити відповідних заходів прокурорського реагування.

З відповідним листом до генпрокурора Олександра Медведька звернувся глава секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба президента.

"Просимо Вас за дорученням президента здійснити перевірку законності постанов Кабінету міністрів від 8 жовтня 1997 року №1129, від 25 серпня 2004 року №1078 та розпорядження Кабінету міністрів від 25 лютого 2009 року №255-р...", - сказано в листі.

"Про результати розгляду просимо поінформувати для доповіді главі держави", - додає глава секретаріату президента.

Балога зазначає, що постанови уряду №1129 та №1078 визначають, що реалізація матеріальних цінностей держрезерву здійснюється, зокрема, шляхом проведення конкурсу з обмеженою участю та продажу визначеним підприємствам, установам та організаціям – у разі прийняття Кабміном актів про здійснення заходів зі стабілізації ринку та надання державної підтримки окремим галузям, підприємствам, установам та організаціям.

А закон "Про державний матеріальний резерв" не дозволяє відхилень від принципу відчуження матеріальних цінностей на конкурсних засадах.

Секретаріат президента звертав увагу уряду на необхідність привести у відповідність із зазначеним законом урядові акти, якими встановлюється порядок реалізації матеріальних цінностей із держрезерву без проведення конкурсу, однак Міністерство економіки не підтримало запропоновані пропозиції та поінформувало, що реалізація матеріальних цінностей шляхом конкурсу з обмеженою участю малоефективна при здійсненні стабілізаційних заходів, зазначає Балога.

Також Кабмін розпорядженням №255-р дозволив Держкомрезерву здійснювати відпуск продовольчого зерна у 2009 році шляхом проведення конкурсу з обмеженою участю підприємствам, що належать до сфери управління Держкомрезерву, для переробки на борошно і подальшої його реалізації хлібопекарським підприємствам та підприємствам роздрібної торгівлі, визначеним місцевими органами виконавчої влади.

"Це урядове рішення встановлює спосіб відпуску матеріальних цінностей держрезерву без конкурсу, без встановлення критеріїв відбору хлібопекарських підприємств та підприємств роздрібної торгівлі, без конкретизації місцевих органів виконавчої влади, які наділяються відповідними повноваженнями", - наголошує Балога.

"Крім того, розпорядження не містить будь-яких вимог (заборон) до цих суб'єктів господарювання щодо можливості подальшого перепродажу, в т.ч. експорту, придбаного продовольчого зерна та продуктів його переробки, а також граничного рівня торговельної надбавки при подальшій реалізації цих продуктів", - додає він.

"Вважаємо, що таке рішення уряду в період наростання кризових явищ в економіці та бюджетній сфері є неприпустимим, оскільки створює реальні передумови для зловживань на ринку зерна та продуктів його переробки", - заявляє Балога в листі.

Крім того, за його словами, Кабмін, ухвалюючи згадане розпорядження, "вкотре не дотримався положень закону України "Про державний матеріальний резерв".

Балога також нагадує, що ГПУ в 2008 році опротестувала і оскаржила у суді розпорядження Кабміну від 12 квітня 2008 року, яким встановлювався аналогічний порядок реалізації м'яса.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування