Польща: НАТО не проти вступу України і Грузії

Субота, 4 квітня 2009, 11:49

Польща виступає за інтеграцію України та Грузії до Північноатлантичного альянсу, але вважає, що цей вибір має бути зроблений країнами добровільно, без примусу з будь-чиєї сторони.

Таку думку висловив посол Польщі в Росії Єжи Бар, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується подальшого розвитку НАТО, то ми дивимося на всі країни однаково: у нас немає країн, які можна було б назвати ближнім або далеким зарубіжжям. Для нас всі країни у своєму виборі суверенні. Це стосується і України з Грузією", - заявив Бар.

"Якщо говорити про Україну, то хотілося б, щоб це був вибір українського народу, а не нав'язаний кимось. Важко собі уявити, що всі, хто хочуть в НАТО, помиляються. Це ж різні країни: малі та середні", - додав польський дипломат.

Посол Польщі в Москві підкреслив, що НАТО не має заперечень щодо вступу до альянсу України та Грузії.

"Ми, звичайно, дуже хотіли б цього. Розширення НАТО - це розширення зони певної стабільності і такого взаємозв'язку, за яким, в решті-решт, стоїть безпека нашого континенту", - сказав Бар.

При цьому він підкреслив, що і Україна, і Грузія, тим не менш, повинні "пройти шлях щодо виконання умов, як і ми довгий час намагалися і, врешті-решт, досягли мети".

Бар нагадав, що Франція, яка протягом кількох десятиліть не брала участі у військових структурах Альянсу, вирішила в них вступити.

"Я не чув, щоб це ускладнило її відносини з іншими країнами, в тому числі з Росією. Я не помітив особливих докорів з цього приводу. Значить, треба до цього питання підходити реально", - відзначив він.

В цілому, на думку посла, "НАТО в незалежності від різних думок про неї на сьогодні є найпотужнішою і найсучаснішою системою у світі, що має як військовий, оборонний, так і політичний характер".

"Якщо ми подивимося на це з точки зору 10 років, які ми в НАТО, то, варто сказати, що це був правильний крок, який допоміг нам відчути себе краще і дав поштовх розвитку та модернізації наших оборонних сил", - підкреслив дипломат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування