Північна Корея запустила ракету

Неділя, 5 квітня 2009, 10:08

КНДР здійснила запуск ракети з полігону Мусудан-ні.

Про запуск повідомили представники Японії, Південної Кореї, США та Росії.

"За наявним даними, у Північній Кореї деякий час назад був запущений літаючий об'єкт", - йдеться в переданому по національній лінії екстреного зв'язку повідомленні надзвичайного штабу при уряді Японії, повідомляє BBC.

У повідомленні сказано, що, оскільки загрози падіння ракети або її уламків на японську територію не виникло, системи протиракетної оборони в дію не приводилися.

США підтверджують запуск північнокорейської ракети, але поки "не мають у розпорядженні подробиць, у тому числі інформацію про тип ракети", заявив у Вашингтоні представник держдепартаменту Фред Леш.

Південна Корея також підтвердила цю інформацію.

Крім того, запуск ракети з території КНДР зафіксували засоби ППО Росії, повідомив агентству "Інтерфакс" помічник командуючого Далекосхідним з’єднанням ВПС і ППО Сергій Роща, посилаючись на командуючого з'єднанням генерал-лейтенанта Валерія Іванова.

"Запуск ракети було здійснено о 06:32 годин за московським часом", - сказав Роща.

Вашингтон назвав вчинок Пхеньяна "провокаційним". Токіо охарактеризував його як "заслуговуючий жалю".

Президент США Барак Обама виступив із заявою у зв'язку із запуском північнокорейської ракети.

"Цим провокаційним вчинком Північна Корея порушила свої міжнародні зобов'язання, проігнорувала одностайні заклики до стриманості та ще більше поглибила свою ізоляцію від співдружності націй", - заявив Обама.

На вимогу делегації Японії Рада безпеки ООН в 15:00 за нью-йоркським часом (21:00 по Києву) збереться на екстрене засідання.

Китай закликав усі зацікавлені сторони до стриманості у зв'язку із запуском КНДР штучного супутника, йдеться в заяві офіційного представника МЗС КНР Цзян Юй.

МЗС Росії також закликав до стриманості у зв'язку з ракетним пуском, повідомив "Перший канал".

За версією Пхеньяна, мова йде про вивід на орбіту експериментального супутника зв'язку "Кванменсон-2" ("Яскрава зірка"), однак світове співтовариство вважає, що мова йде про випробування балістичної ракети "Тепходон-2" далекого радіусу дії, що здатна досягти Аляски.

У 2006 році КНДР уже намагалася її випробувати, але ракета розвалилася після 40 секунд польоту.

США, Японія, Південна Корея та Росія закликали КНДР утриматися від запуску.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News