Обама хоче перемовин з Росією про ядерне роззброєння

Неділя, 5 квітня 2009, 16:40

Президент США Барак Обама заявив, що у випадку відмови Ірану від планів створення ядерної зброї відпаде й необхідність у системах, що захищають Захід від іранських ракет.

Про це він заявив на Градчанській площі в Празі в неділю, повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на телеканал "Вести".

Обама підкреслив прагнення США до діалогу з Іраном. Він визнав право Тегерана на розвиток мирної атомної промисловості за умови жорсткого міжнародного контролю.

Разом із тим він попередив, що якщо Іран піде по шляху створення ядерної зброї, то це посилить міжнародну ізоляцію цієї країни.

Разом з тим "якщо іранська загроза відпаде, у нас буде більше підстав для безпеки, і стимули для створення протиракетної оборони в Європі зникнуть", - підкреслив Обама.

Також він виступив за скорочення кількості американських ядерних боєголовок і за заборону ядерних випробувань.

Президент заявив, що "Сполучені Штати вживуть конкретних заходів, щоб створити мир без ядерної зброї". "Ми скоротимо роль ядерної зброї й закликатимемо інші країни зробити те же саме", - сказав Обама.

"Щоб скоротити кількість боєголовок на наших складах, ми почнемо переговори за новим договором про скорочення стратегічних наступальних озброєнь із Росією вже цього року", - заявив президент США.

"Президент Медведєв і я вже почали цей процес у Лондоні, і ми будемо домагатися нової угоди до кінця цього року, яка юридично зобов'язує і є досить сміливою", - зазначив Обама.

Він також заявив, що буде добиватися ратифікації американським конгресом угоди про заборону ядерних випробувань. "Після 50 років переговорів прийшов час, щоб нарешті заборонити випробування ядерної зброї", - підкреслив президент США.

Як відомо, раніше президент Росії Дмитро Медведєв заявив про необхідність якісної модернізації стратегічних ядерних сил РФ.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування