Ющенко вимагає, щоб Рада негайно взялася за його Конституцію

Понеділок, 6 квітня 2009, 12:04

Президент Віктор Ющенко вимагає від парламенту якомога швидше висловити свою позицію щодо внесення запропонованих ним змін до Конституції.

"Парламент повинен висловити свою позицію щодо ініціативи президента", - сказав Ющенко, виступаючи перед студентами Національного київського університету імені Тараса Шевченка в понеділок.

Він попросив Верховну Раду якомога швидше створити конституційну комісію, провести засідання парламенту, на якому повинні бути розглянуті зміни та доповнення до Основний закон, направити їх до Конституційного суду та "звернутися до нації", а також провести відповідний референдум.

Говорячи про запропоновані ним зміни до Конституції, Ющенко наголосив, що вони, зокрема, передбачають норму про формування Верховною Радою всього складу Кабінету Міністрів.

"Немає єдиного джерела, який би формував уряд і відповідав за його дії. У нас уряд формують парламент і президент... Президент повинен передати своє право часткового формування уряду парламенту", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що, відповідно до чинного законодавства, президент висуває кандидатури міністра закордонних справ і міністра оборони.

Президент зазначив, що через цю норму, а також через складну політичну ситуацію досі не призначений міністр закордонних справ.

"У нас сьогодні немає призначеного чинного міністра закордонних справ, тому що його призначення має такий складний політичний характер і таку систему конфліктів, що в такій системі координат складно президенту провести кандидатуру міністра закордонних справ", - підкреслив Ющенко.

Він висловив надію на те, що уряд буде формуватися виключно парламентом і буде знято політизацію з питань призначення міністрів закордонних справ й оборони.

"Інтерфакс-Україна", Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування