Європа просить Україну співпрацювати з Росією

Понеділок, 6 квітня 2009, 12:09

Президент європейського парламенту Ганс-Герт Поттерінг сподівається, що Україна посідатиме провідне місце у виконанні європейської ініціативи "Східне партнерство".

Про це він заявив під час свого виступу перед парламентарями в понеділок на позачерговому засіданні.

"Україна є стратегічно важливим сусідом для ЄС... Вона є визначним регіональним фактором... Цей фактор став ще більш важливим після останнього географічного розширення ЄС... Ми залежимо один від одного найбільше, ніж раніше. Вони є надзвичайно динамічними, найглибшими у регіоні", - зазначив він.

"Я твердо впевнений, що Україна буде позитивним лідером серед східних країн і активно прийматиме участь у виконанні цієї ініціативи", - додав він.

Поттерінг також закликав Україну до співробітництва з Росією.

"Вчора пройшов саміт між ЄС і США. Обама висловив необхідність хороших стосунків з Росією. Шановні колеги, давайте співпрацювати з Росією на основі прав людини, демократії та верховенства права. Це наше бачення майбутнього європейського континенту у 21столітті", - зазначив він.

Говорячи про енергетику, він наголосив, що Україна має контролювати свою енергетичну незалежність.

"Криза висвітила ключову роль України у забезпеченні енергетичної безпеки ЄС і у гарантуванні безперебійності транзиту газу до ЄС і підкреслила, що Україна повинна контролювати свою енергетичну незалежність", - наголосив він.

Поттерінг також підкреслив, що прийшов час створити спільну стратегію у спільній енергетичній безпеці на принципах Енергетичної хартії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...