Рада вже не може долати вето президента

Понеділок, 6 квітня 2009, 13:11

Верховна Рада не змогла подолати вето президента на Закон України "Про Фонд державного майна України".

За проголосувало лише 222 депутати.

Президента обурило "чергове намагання Верховної Ради надати Фонду державного майна України статус органу виконавчої влади і підпорядкувати його Кабінету Міністрів України".

Крім того, президент пропонував скасувати пункт, який надав Фонду право, на підставі рішення суду, приймати рішення про зупинення (призупинення) приватизації державного майна, в тому числі про зняття об’єкта приватизації з продажу.

Президент також вважає неконституційними положення закону щодо звільнення з посади голови Фонду державного майна.

"Зокрема, законом установлено вичерпний перелік підстав звільнення з посади Голови Фонду державного майна України. Цим обмежено конституційні повноваження Верховної Ради України, оскільки за Основним Законом (пункт 12 частини першої статті 85) повноваження Верховної Ради щодо звільнення з посади Голови Фонду державного майна України не обмежені будь-якими підставами", - наголосив президент.

"Крім того, зазначеною нормою Конституції України вимагається подання прем'єр-міністра України лише у разі призначення Голови Фонду, але не передбачено внесення такого подання з будь-яких підстав його звільнення", - додав Ющенко.

Представники президента пропонував вилучити з закону ці норми, але депутати відмовилися.

Втім вони не змогли і подолати вето президента, хоча представник парламентського комітету і попереджав, що таким чином депутати втратять закон. Проголосували лише БЮТ, КПУ, Блок Литвина і менша частина НУНС.

Крім того, в понеділок Рада не змогла також подолати вето президента на Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин" та Закон "Про систему збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування