Грузія приєдналася до газопроводу через Україну

Понеділок, 6 квітня 2009, 13:26

Міністр енергетики Грузії Олександр Хетагурі і глава британської компанії White Stream Pipeline Company Limited Роберто Пірані підписали 3 квітня меморандум про співробітництво в області реалізації проекту газопроводу "Білий потік".

Про це повідомляє "Бизнес Грузия".

На даному етапі триває робота над технічним обґрунтуванням проекту, що завершиться через рік-півтора.

Як заявив Пірані, будівництво трубопроводу відбудеться за рахунок приватних інвестицій, і не виключено, що буде створене АТ, яке залучатиме кошти за допомогою акціонерів.

Він відзначив, що будівництво газопроводу потужністю на першому етапі 8 млрд кубометрів газу на рік з можливістю розширення до понад 24 млрд кубометрів заплановано на 2012-2015 роки, пише газета Комерсант.

"Передпроектні роботи буде фінансувати Євросоюз, і з цією метою уже виділено три гранти",— пояснив топ-менеджер.

В свою чергу Хетагурі зазначив, що співробітництво в питаннях розвитку коридору для транспортування південного газу, входить в інтереси як Грузії так і ЄС.

"За допомогою його природний газ з Каспію буде поставлятися в Європу. Проект буде реалізований у рамках європейської програми енергобезпеки і диверсифікованості поставок енергоносіїв", - заявив Хетагурі.

Газета також зазначає, що "Газпром" формує власний європейський альянс на противагу "брюссельської декларації" України і ЄС.

Торік прем'єр Юлія Тимошенко пропонувала Євросоюзу взяти участь у реалізації проекту Білий потік.

"Білий потік" передбачає транспортування каспійського газу в Румунію й Україну

Трубопровід піде до Чорного моря, де з'єднається з газопроводом Баку-Ерзерум, і по дну чорного моря піде до Румунії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...