На заздрість Симоненку: у Молдові перемогли комуністи

Понеділок, 6 квітня 2009, 13:56

У недільних парламентських виборах у Молдові перемогла Партія комуністів, яку очолює президент країни Володимир Воронін.

За результатами підрахунку Центвиборчкомом 100% бюлетенів комуністи набрали 49,94%, повідомляє Новости-Молдова з посиланням на секретаря ЦВК Юрія Чокана.

"Комуністи набрали 49,94% голосів виборців, Ліберальна партія - 12,91%, Ліберально-демократична - 12,23% і альянс "Наша Молдова" - 9,88%", - сказав Чокан.

Інші 13 партій, які брали участь у виборах, не змогли перебороти шестивідсотковий бар'єр, необхідний їм для проходження в парламент.

Комуністи одержують 62 - 63 мандата з 101 у парламенті.

У такому випадку Комуністи зможуть самостійно, не входячи ні в які коаліції, обрати президента - для цього необхідні дві третини голосів, тобто 61 мандат, а також сформувати уряд і органи влади.

Воронін, чиї президентські повноваження закінчуються вже в квітні, заявив напередодні, що в майбутньому планує працювати в новому парламенті країни. В Молдові президента обирає парламент.

У свою чергу місія спостерігачів із країн СНД заявила, що вибори пройшли без істотних порушень.

"Ніяких серйозних порушень у ході парламентських виборів у Молдові зафіксовано не було. Це говорить про гарний рівень підготовки і проведення виборчої кампанії", - заявив у понеділок виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв.

Лебедєв сказав на прес-конференції в Кишиневі, що місія спостерігачів від Співдружності Незалежних Держав (СНД) визнала парламентські вибори "вільними і відкритими".

Місія ОБСЄ підіб’є підсумки своєї роботи в понеділок увечері.

У той же час, опозиція вважає, що фальсифікації мали місце в селах, пише Газета.ру.

Голова Ліберальної партії Міхай Гімпу розповів, що "бабусі приходили з папірцями, на яких було написано, як їм проголосувати за комуністів, відмовлялися ставити штемпелі на бюлетені, щоб можна було підмінити голоси".


 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування