Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розпустити Раду Ющенку не завадить навіть Конституція?

Понеділок, 6 квітня 2009, 18:11

Норма Конституції, яка забороняє президенту розпускати парламент за 6 місяців до кінця його повноважень, є "мертвою", тому її важко буде застосувати.

Таку думку висловив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

"... Це моя особиста думка, а не офіційна позиція ЦВК... Я вважаю, що ця норма Конституції України є "мертвою" і не може бути застосованою з огляду на такі обставини", - сказав він.

"...Відповідна норма Конституції виписана не зовсім доречно, не зовсім правильно, а відтак застосовувати її буде вкрай важко", - додав Магера.

Водночас, на питання, чи можливо буде провести дострокові парламентські вибори у разі їх оголошення на основі чинної законодавчої бази, він відповів:

"У нас є законодавство, на основі якого можна провести парламентські вибори – з усіма необхідними змінами, які до нього вносилися".

На питання, коли саме президент може розпустити парламент, Магера відповів: "Як тільки для цього виникнуть підстави, передбачені Конституцією, а саме – статтею 90".

Говорячи про визначену парламентом дату президентських виборів, він зазначив, що вона може бути змінена лише за однієї умови – у разі, якщо Конституційний Суд визнає відповідну постанову Верховної Ради неконституційною.

"В усіх інших випадках постанова залишається чинною. Перший випадок – коли Конституційний суд визнає її конституційною; другий – коли Конституційний суд з якихось причин припиняє провадження; третій – коли Конституційний суд не встигає ухвалити рішення до дня виборів, і четвертий – коли власне самого подання не буде", - сказав Магера.

Він також пояснив, що якщо брати за дату проведення голосування 25 жовтня, то відповідно до закону "Про вибори президента України" першим днем виборчого процесу має бути 27 червня 2009 року.

За словами Магери, висування кандидатів в президенти має розпочатись 28 червня та завершитись 21 липня, а другий тур виборів, у разі виникнення відповідної ситуації, відбудеться 15 листопада.

Оголошення результатів, за його словами, має відбутись 25 листопада, а інавгурація новообраного президента - 28 грудня.

"Але це може відбутися за умови, якщо не буде позовів до Вищого адміністративного суду щодо оскарження результатів виборів", - сказав Магера.

Якщо таке оскарження буде, то за його словами, процес затягнеться на тиждень, два.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...