"Нафтогаз" вчасно розрахувався з "Газпромом"

Вівторок, 7 квітня 2009, 08:28

НАК "Нафтогаз України" перерахувала ВАТ "Газпром" кошти за поставлений російською компанією в березні природний газ.

Про це повідомив керівник прес-центру НАК Валентин Землянський агентству "Інтерфакс-Україна".

"Компанія перевела необхідну суму коштів на рахунки "Газпрому" і тим самим розрахувалася за газ, поставлений у березні", - сказав він.

Як повідомлялося, за підсумками перших трьох місяців 2009 року споживання імпортного газу Україною трималося на рівні трохи більше 50% законтрактованих обсягів. Планка take or pay ("бери чи плати") у контракті "Газпрому" з "Нафтогазом України" зафіксована на рівні 80% (такий обсяг постачань споживач має оплатити незалежно від можливості його використовувати).

Зокрема, на січень "Нафтогаз України" законтрактував 1 млрд кубометрів газу, але відібрав лише 549 млн кубометрів, у лютому - близько 1,1 млрд кубометрів із планованих 2 млрд кубометрів.

Раніше керівник прес-центру НАК Валентин Землянський повідомив, що Україна в січні-березні 2009 року спожила близько 2,5 млрд кубометрів імпортованого природного газу.

Українська сторона офіційно заявляла, що зацікавлена в скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд кубометрів до 33 млрд кубометрів.

"Нафтогаз України" повинен розраховуватися за поставлений газ до 7 числа місяця, що йде за місяцем постачання, інакше набуде сили умова угоди про подальшу закупівлю газу тільки за передоплатою.

У першому кварталі російський газ постачався в Україну за максимальною ціною в $360 за тисячу кубометрів. У наступні періоди ціна буде слідувати за динамікою цін на нафтопродукти.

За попередніми розрахунками "Газпрому", у другому кварталі ціна складе $280 за тисячу кубометрів. Уряд України прогнозує, що середньорічна ціна в 2009 році буде значно нижча - $228,8 за тисячу кубометрів.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News