Соколовський: Обійти Росію у питанні ГТС – важко. Вона велика

Вівторок, 7 квітня 2009, 11:02

Росія ніколи не приховувала своїх намірів щодо заволодіння української газотранспортної системи, але Україна на це ніколи не погодиться.

Про це в інтерв’ю BBC заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Борис Соколовський.

"Російська сторона ніколи не приховувала, що вона зацікавлена приймати участь у будь-яких процесах, пов’язаних з українською ГТС за умови, що вона хоче стати співвласником та викупити частину української ГТС як це сталося у Вірменії та Білорусії", - сказав він, коментуючи підписання між Україною і ЄС декларації про модернізацію ГТС і реакцію Росії.

"Мати та просувати свою стратегію, з якою ми можемо погоджуватися, або не погоджуватися, – це суверенне право російської сторони. У нас є своя стратегія, яка не передбачає приватизацію жодних стратегічних об’єктів, враховуючи ГТС. Тому наші цілі у даному випадку не збігаються", - додав він.

При цьому, за словами Соколовського, Україна "знайшла спільну мову з Європейскою комісією та міжнародними фінансовими структурами".

"Тут наші цілі збіглися. Іншими словами, Україна вибрала те, що їй більше підходить. Це – наше право", - сказав він.

Соколовський також назвав емоційними заяви російських високопосадовців про можливість переглянути газові контракти Україною.

"Ми їх сприймаємо як емоційні та необґрунтовані. Російська сторона як стратегічний постачальник газу (і не тільки російського) був, є та буде партнером для України", - сказав він.

За словами Соколовського, "обходити Росію" у питанні модернізації української ГТС "ніхто не збирається".

"Це складно. Вона дуже велика. Та і Україна не ставить перед собою такого завдання. У нас не має такої мети. Я вірю в те, що українська ГТС буде модернізована. Я також сподіваюсь, що ми знайдемо компроміс", - сказав він.

На репліку про те, що за підписаної у Брюсселі Декларації Росія втрачає свій вплив, Соколовський сказав:

"Інших умов не буде! Прибутки вона не втрачає, а що стосується впливу, то, вибачте, головна мета ГТС України (а не колишнього Радянського Союзу) – транспортування природного газу зі сходу на захід. Якщо хтось передбачає інші цілі щодо ГТС України, то це – їхні проблеми".

Він також повідомив, що поки що цілий комплекс робіт з модернізації ГТС оцінюється в більш ніж 3 мільярда доларів.

"2,5 мільярда – це сума, якою оцінюється вартість робіт без вирішення питання щодо газовимірювальних станцій... Існує ще одна цифра – 5,5 мільярда доларів. Тут йдеться про ще один проект, який може бути реалізований. Це проект розширення пропускної здатності ГТС України", - сказав Соколовський.

На питання, коли будуть відомі конкретні інвестори, які братимуть участь у проекті, він відповів: "Вважаю, що наприкінці цього року".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування