Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна і ЄС домовилися про "дорожню карту" – закордонні паспорти "упорядкують"?

Вівторок, 7 квітня 2009, 12:06

Україна і Євросоюз попередньо домовилися про підписання документа "у форматі дорожньої карти" у контексті питання про безвізовий режим для України.

Про це сказав керівник департаменту Євросоюзу МЗС Павло Климкін газеті "Комерсант-Україна".

"При складанні дорожньої карти ЄС і Україна спільно визначать умови, які ми повинні виконати для введення безвізового режиму. Це будуть чіткі умови, виконання яких можна відслідковувати", - сказав Климкін.

За його словами, підписання такого документа вигідне Україні, оскільки знімає суб'єктивність визначення готовності держави до введення безвізового режиму.

Після виконання Києвом усіх умов дорожньої карти Брюссель зобов'язаний буде виконати узяті на себе зобов'язання і реалізувати безвізовий режим.

Як стверджують співрозмовники газети з числа дипломатів, акредитованих в Україні, Євросоюз вимагає "упорядкувати видачу закордонних паспортів".

"У вас немає навіть загальної бази даних виданих закордонних паспортів. Людина може вчинити злочин у ЄС, повернутися в Україну, сказати, що втратила паспорт, і отримати новий, змінивши одну букву в імені чи прізвищі. І ми ніколи не дізнаємося, що це та сама людина", - заявив співробітник посольства однієї з країн Східної Європи.

Джерела видання в дипкорпусі зазначають також, що обов'язковою вимогою ЄС є введення в Україні біометричних закордонних паспортів.

Строки завершення переговорів із Брюсселем із візового питання поки невідомі.

"Дорожня карта не містить конкретних термінів її виконання, така практика Єврокомісії", - сказав Климкін.

Джерело, поінформоване про хід переговорів, допустило, що Україна виконає вимоги, які містяться в дорожній карті, за 3-4 роки.

"Це – оптимістичний прогноз, реалізація якого можлива лише за умови своєчасного і повного фінансування всіх необхідних заходів", - підкреслив чиновник.

Президент України Віктор Ющенко в понеділок на прес-конференції з президентом Європарламенту заявив про прогрес у переговорах України й Єврокомісії щодо питання введення в довгостроковій перспективі безвізового режиму для громадян України в ЄС.

"Починаючи з 4 червня 2009 року Україна отримає план, дорожню карту, яка приведе нас до скасування візового режиму", - сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування