У ПАРЄ вважають, що зміни до Конституції в Україні - далека перспектива

Вівторок, 7 квітня 2009, 14:52

Співдоповідачка моніторингової групи ПАРЄ Сабіне Лойтхойзер-Шнарренбергер вважає малоймовірною конституційну реформу в Україні у найближчій перспективі.

Таку думку вона висловила під час візиту до України в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

"Взагалі, в Україні зараз дуже важко отримати кваліфіковану більшість на користь будь-якого рішення про зміни до Конституції. Тому я вважаю всю цю історію, так би мовити, справою віддаленої перспективи. І гадаю, що питання будуть ухвалені не так швидко", - сказала Лойтхойзер-Шнарренбергер.

На запитання про те, наскільки, на її думку, виправдані часті зміни до Основного закону – адже президент України Віктор Ющенко запропонував знову внести зміни до Конституції, зокрема, пропонує зробити двопалатний парламент, – вона відповіла:

"Я гадаю, що з точки зору довгострокової перспективи доцільні б були зміни у Конституції, які б дозволили більш чітко та ясно розмежувати владні повноваження між президентом, Верховною Радою та урядом".

"А що стосується двопалатного парламенту, то тут потрібно ретельно зважити усі "за" і "проти" такого рішення. Тому, що в різних країнах існує різна практика та умови", - зазначила співдоповідачка моніторингової групи ПАРЄ.

"Щодо України, це рішення повинно бути добре виваженим і має бути зорієнтованим на довгострокову перспективу. Це не має бути кон’юнктурне рішення або рішення, продиктоване міркуваннями моменту", - наголосила Лойтхойзер-Шнарренбергер.

Крім того, коментуючи нещодавні заяви представників секретаріату президента про можливість скасування Україною безвізового режиму для європейців, вона сказала:

"Мені прикро, якщо безвізовий режим для європейців українська влада хоче скасувати. Але я можу зрозуміти це, оскільки ми в Німеччині вимагаємо візи від українських громадян, якщо вони хочуть в’їхати до нас. Тому з цієї точки зору, хоча це неприємно, я могла би прийняти таке рішення української сторони".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News