КС обіцяє через місяць встановити легітимність Тимошенко

Вівторок, 7 квітня 2009, 16:52

Конституційний Суд докладе усіх зусиль, аби в місячний термін ухвалити рішення у справі за поданням президента щодо конституційності дій парламентської коаліції щодо формування уряду.

Про це повідомив голова Конституційного Суду Андрій Стрижак на зустрічі зі співдоповідачами Моніторингового комітету ПАРЄ Ренатою Вольвенд і Сабіною Лойтгойзер-Шнарренбергер.

Він вкотре наголосив, що поспішати у таких питаннях судді не мають права, оскільки їхні рішення не можна оскаржити, вони остаточні. Також не варто думати, ніби на КСУ чиниться політичний тиск.

"Зараз Конституційний Суд є одним з найстабільніших органів держави, працює неупереджено, керуючись лише Конституцією", - наголосив Стрижак.

Натомість він пожалкував, що протягом останнього року Конституційний Суд більше розглядав політико-правові справи, зокрема щодо розподілу повноважень між гілками влади, і набагато менше справ, які безпосередньо стосуються захисту прав людини.

Представники Моніторингового комітету поцікавилися також наскільки реальною є можливість проведення в Україні референдуму з метою прийняття нової Конституції.

На це Стрижак зазначив, що свого часу Конституційний Суд дав тлумачення цій нормі і постановив, що "народ як носій суверенітету і єдине джерело влади в Україні може реалізувати на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою своє виключне право визначати і змінювати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України у порядку, який має бути визначений Конституцією і законами України".

За словами Голови КСУ, за нині діючим Основним Законом прийняття нової Конституції на референдумі неможливе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування