Мороз розповів, навіщо Ющенку вибори і нова Конституція

Середа, 8 квітня 2009, 11:05

Проведення одночасних дострокових парламентських і президентських виборів не суперечить Конституції, вважає лідер Соцпартії Олександр Мороз.

"Правові підстави для позачергових парламентських виборів є: відсутня коаліція у Верховній Раді, уряд нелегітимний. А для проведення дострокових президентських виборів достатньо згідно з нормами Основного закону згоди глави держави", - сказав Мороз, повідомляє прес-служба СПУ.

"Ющенко уже повідомив, що він не проти виборів 25 жовтня 2009 року. Що стосується розпуску Верховної Ради, то Ющенко давно міг підписати відповідний указ - на відміну від антиконституційного розпуску парламенту два роки тому, сьогодні є всі конституційні обґрунтування для припинення роботи Верховної Ради" , - додав він.

Говорячи про ініціативи президента з внесення змін до Конституції, Мороз зазначив, що "Віктору Ющенку необхідно зберегти високий політичний статус, звідси й ідея довічного сенаторства, формування двопалатного парламенту".

"Однак для втілення цієї ідеї потрібно півтора роки, щоб дотриматись всіх конституційних процедур. Часу на це у Ющенка немає, як немає і підтримки політичних сил", - вважає він.

Водночас, на думку Мороза, "можна піти й іншим шляхом: Ющенко може стати лідером нової політичної сили, пройти до Верховної Ради і отримати мандат".

"Не випадково ж він активно зараз зайнявся партійним будівництвом, відновленням "Нашої України". Віктору Андрійовичу необхідні з цієї причини або дострокові парламентські вибори, або паралельне проведення парламентської та президентської кампаній", - зазначив Мороз.

"Якщо вибори до Верховної Ради провести після президентських виборів, то блок чи партія Ющенка можуть і не потрапити до парламенту", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування