Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка кажуть, що результати виборів 25 жовтня будуть під сумнівом

Середа, 8 квітня 2009, 12:50

Юридично невивірена дата виборів президента може поставити під сумнів їхній результат, заявляє заступник голови секретаріату президента Марина Ставнійчук.

Про це вона сказала на брифінгу у середу, коментуючи позицію секретаріату при оскарженні постанови парламенту про призначення дати виборів на 25 жовтня 2009 року.

"Це питання реалізації волевиявлення народу, і тому тут від самого початку все має бути чітко юридично вивірено. Тому що навіть питання, скажімо, неправильного визначення дати голосування уже однозначно ставить під сумнів легітимність проведення виборів", - сказала Ставнійчук.

"Можливо, це комусь буде дуже вигідно у певний період часу. Можливо, це буде вигідно саме тим, хто так лобіював у Верховній Раді ухвалення цього рішення. Адже у нас, на жаль, нема відкритої, прозорої і чесної політики. І, можливо, саме через це сили, які сьогодні це питання пропагували, і використають цей привід потім, коли їм не сподобаються результати", - додала вона.

Ставнійчук також заявила, що президент Віктор Ющенко подасть подання до Конституційного Суду щодо оскарження дати виборів вже у середу і проситиме розглянути його подання як невідкладне.

Вона також сказала, що, на думку секретаріату, у постанові Верхвоної Ради про призначення виборів вбачається неконституційність дій Верховної Ради.

За її словами, при ухваленні постанови про призначення дати виборів Верховна Рада користувалася старими положеннями закону про вибори президента, за якими ці вибори проводяться в останню неділю жовтня наприкінці 5 року перебування президента на своїй посаді.

Разом з тим Ставнійчук нагадала, що термін проведення президентських виборів чітко визначений Конституцією, а саме її новою редакцією, яка набула чинності з 2006 року.

За наполяганням секретаріату, постанова Верховної Ради є "самостійним юридичним фактом, і тому на момент ухвалення рішення Верховна Рада мала користуватися новою Конституцією, а не старою її редакцією і не приведеним у відповідність до нової Конституції законом про вибори".

Коментуючи аргументацію депутатів щодо користування старою редакцією Конституції, яка діяла на момент вступу на посаду Ющенка у 2004 році, вона наголосила на вибірковості підходів Верховної Ради до даного питання.

"Якщо Верховна Рада наполягає на необхідності використовувати старий, до внесення змін до Конституції, порядок призначення і проведення виборів президента, то мабуть, сповідуючи такий підхід, президент України повинен був і свої повноваження виконувати в тому обсязі, який мав інститут президента до внесення змін до Конституції", - сказала Ставнійчук.

"Тому така юридична логіка є абсолютно хибною і не ґрунтується на правових позиціях, які сьогодні містить Конституція", - додала вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...