Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від поновлення візового режиму з ЄС програють українці

Четвер, 9 квітня 2009, 08:25

У разі відновлення візового режиму з Євросоюзом постраждають насамперед українці, вважає голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.

Так він оцінив наслідки можливого запровадження віз для громадян ЄС у інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Тарасюк зазначає, що, згідно з офіційною статистикою, зі скасуванням віз для громадян країн ЄС щорічний дохід до держбюджету України від в’їзду іноземних громадян зріс удесятеро.

Останні події

Що ж до спрощення візового режиму при в’їзді українських громадян на територію ЄС, то вже понад рік діє окремий режим для певних категорій українських громадян.

5-річні багаторазові визи видаються батькам і дітям громадян України, які мають дозвіл на перебування в країнах-членах ЄС, бізнесменам, журналістам, офіційним особам центральних та місцевих органів влади, постійним членам офіційних делегацій, а річні багаторазові візи можуть отримувати діячі науки, культури, спортсмени, професійні перевізники, члени екіпажів поїздів, учасники програм обміну між містами-побратимами.

Тарасюк оцінює динаміку взаємовідносин у питанні скасування чи лібералізації візового режиму для громадян України як позитивну.

І, за його словами, особливе занепокоєння викликає те, що розмови про зміну візового режиму (скасування безвізового режиму для громадян ЄС) почалися напередодні старту євросоюзівської програми Східного партнерства, запланованого на 7 травня цього року.

"Якщо буде ухвалене таке рішення на рівні президента, це може призвести до зупинення діалогу між Україною та Європейським союзом", - каже Тарасюк.

"ЄС може переглянути угоду про спрощення візового режиму для громадян України, тобто від цього кроку ніхто не виграє, лише програють, насамперед громадяни України", - переконаний він.

За словами Тарасюка, усі проблеми, які нині виникають у цій сфері між Україною та Євросоюзом, вирішуються в робочому порядку на рівні консульських установ. І позитивні зрушення підтверджують ефективність такої співпраці.

Як відомо, напередодні з секретаріату президента України знову пролунали заяви про можливість скасування безвізового режиму для європейців. Як сказав заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, нині у Європі точаться розмови про те, що для України можуть лише запропонувати лібералізацію візового режиму.

Між тим заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісеєв каже, що якщо ще півроку тому кількість відмов у видачі українцям віз до країн Шенгенської зони сягала 10-12%, то нині цей показник знизився до 5-6%, а кількість виданих віз помітно зросла.

Проблемою залишається те, в яких умовах ці візи видаються і які вимоги при цьому висувають країни ЄС, зауважив Єлісєєв.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...