ГПУ оплатили експертизу плівок Мельниченка. "Оформлюють докази…"

Четвер, 9 квітня 2009, 10:05

Кабінет міністрів виділить Генеральній прокуратурі 150 тисяч гривень на фоноскопічну експертизу аудіозаписів екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка в рамках розслідування кримінальної справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Таке рішення було ухвалене на засіданні уряду в середу, 8 квітня, повідомив по закінченні засідання уряду в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.

Як розповів газеті "Комерсант-Україна" заступник генпрокурора Олександр Шинальський, таким чином Кабмін компенсував ГПУ витрачені нею кошти.

"Ці гроші уже використані. Ми ж не можемо чекати, поки нам виділять гроші, тому заплатили (за експертизу) зі своїх коштів, ущемивши в чомусь наших співробітників, і чекали, коли Кабмін вирішить питання компенсації", - розповів Шинальський, який курує в ГПУ діяльність відділу фінансування і бухгалтерського обліку.

За його словами, 150 тисяч гривень були використані на залучення до участі в експертизі співробітників Генпрокуратури, а також закордонних фахівців. "Потрібно оплачувати їхній проїзд, проживання і харчування", - пояснив Шинальський.

У Берлін на "черговий етап фоноскопічної експертизи" слідча група під керівництвом заступника генпрокурора Миколи Голомші виїжджала в середині березня.

За словами керівника слідчої групи Олександра Харченка, проведення міжнародної експертизи все ще триває, однак представники ГПУ присутні не на всіх її етапах. "Бути присутніми на всіх етапах неможливо – надто великий обсяг досліджень", - пояснив він.

Мельниченко, який передав ГПУ оригінали аудіозаписів, зроблених у кабінеті екс-президента Леоніда Кучми, у Вашингтоні, також брав участь у слідчих діях зі встановлення автентичності аудіозаписів у Берліні.

"Ми перебували там більше п'яти днів. У рамках слідчих дій проводилися записи на диктофон, на який були записані слова Кучми і Литвина щодо Гонгадзе", - розповів Мельниченко виданню 8 квітня.

"Крім того, у процесі роботи в експертів виникало багато запитань, які вони ставили мені. Усе це було знято на відео і зафіксовано в протоколі. Таким чином процесуально оформлюються докази, які, я упевнений, найближчим часом ляжуть в основу обвинувачень Кучми й Литвина", - заявив він.

За словами колишнього майора Держохорони, наступна сесія експертів і слідчої групи ГПУ запланована на травень.

"Сподіваюся, тоді ГПУ отримає документальне підтвердження того, що записи автентичні, і зможе висунути обвинувачення замовникам (убивства Гонгадзе)", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:05
Активність авіації РФ: у Харкові пролунали вибухи
14:00
Атака на харківську телевежу не вплине на доступ до ЗМІ у місті - Терехов
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:55
"Метінвест" з травня підвищить зарплати працівникам підприємств: на скільки зросте оклад
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:41
Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги може бути проблемою – посол
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
Усі новини...