Німеччина теж зацікавилась українською трубою

Четвер, 9 квітня 2009, 11:04

Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Хаймзет заявляє, що німецькі компанії зацікавлені в участі в проекті модернізації української газотранспортної системи.

Про це він сказав в інтерв'ю "Киевским ведомостям", відповідаючи на запитання, які проекти економічної співпраці Німеччині вигідно розвивати з Україною.

"Для України дуже важливою є енергетична безпека та модернізація газотранспортної системи. Багато німецьких підприємств зацікавлені брати участь у цьому", - сказав Хаймзет.

Говорячи про підписання кілька років тому між Україною, Росією та Німеччиною меморандуму про створення газотранспортного консорціуму, що передбачав модернізацію української ГТС і про нещодавнє підписання меморандуму Україною з ЄС, Хаймзет зазначив:

"Так, тодішній проект консорціуму був виправданий, але не втілений на практиці. Нині історія питання змінила русло розвитку. Для нас головне - як досягти більшої прозорості в газозабезпеченні країн Євросоюзу і посилити енергетичну безпеку. Все це не стосується питання, кому належать газопроводи - це не обговорюється".

Він також назвав конференцію між Україною та країнами ЄС частиною переговорів, які ведуться з 2005 року.

"І Росію з цього процесу не виключали, навпаки, вона відігравала провідну роль за круглим столом. Але слід пам'ятати: так само як Європейський Союз веде двосторонні переговори з Росією, точно таким самим правом він користується і в переговорах з Україною. На конференції вирішувалося насамперед питання: на яких умовах можна залучити західні фінансові інститути для модернізації вашої ГТС", - сказав посол.

Він також вважає, що стратегічно правильним було б залучити західні компанії для участі в процесі приватизації великих українських підприємств.

"Це мало би хороший сигнал для зарубіжного бізнесу", - сказав Хаймзет.

Говорячи про те, що заважає розвитку економіки України, посол зазначив, що в Україні "наявний сьогодні дефіцит - перш за все готовність до політичного компромісу".

"Відсутність єдності дій гілок влади - це перше, на мій погляд, що заважає розвитку країни. Друге - це дефіцит довіри до фінансових ринків. Для цього необхідно вжити заходів щодо відновлення активної співпраці з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком", - сказав він.

"І третє - це дефіцит довіри потенційних інвесторів. Їх необхідно переконати в тому, що вкладати кошти в Україну вигідно і перспективно. Тут вирішальну роль відіграє проведення економічних реформ і створення більш сприятливого інвестиційного клімату", - додав Хаймзет.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...