Росія скаржиться, що з Україною не можна домовитись про власність СРСР

Четвер, 9 квітня 2009, 11:39

Спір щодо колишньої закордонної власності СРСР з Україною знаходиться в глухому куті.

Про це в інтерв`ю російському виданню "Трибуна" від 9 квітня сказав керівник справами президента РФ Володимир Кожин.

"Що стосується позиції України, то тут безвихідна ситуація. Верховна Рада досі не ратифікувала угоду, підписану при розпаді СРСР, згідно з якою Росія разом з боргами Союзу одержувала і всю його власність", - сказав Кожин.

Він зазначив, що цей так званий "нульовий варіант" визнали і ратифікували всі, але потім Україна від нього відмовилася.

"Зараз ситуація парадоксальна: Росія виплатила всі борги колишнього СРСР, включаючи й українську частку. Ми платимо за утримання об`єктів. Але Київ продовжує претендувати на власність колишнього СРСР і перешкоджає тому, щоб Росія вступила в законні права власності", - зазначив він.

"У деяких країнах об`єкти, за які ми платимо, формально продовжують залишатися власністю СРСР", - пояснив Кожин

Він розповів, що "в одній з країн Україна звернулася до місцевого суду з проханням визначити, кому належить об`єкт власності, але владі цієї країни вистачило політичного розуму, щоб заявити: це російське".

У той же час він повідомив, що до 2000 року закордонна нерухомість Росії була на балансі 46 організацій.

"До 2000 року хто тільки не займався і не управляв цією власністю. Деякі з цих персон сьогодні перебувають під слідством. Сподіваюся, що в результаті Росії додатково повернеться ще кілька об`єктів", - сказав Кожин, додавши, що зараз ці функції покладені на МЗС РФ, Мінекономрозвитку та керівництво справами президента Росії.

Як повідомлялося керівник прес-служби МЗС України Василь Кирилич заявляв, що Росія ігнорує майнові права України на закордонну власність колишнього СРСР.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News