Опозиціонери Молдови відвоювали крісло. Бунтівникам загрожує 25 років в'язниці

Четвер, 9 квітня 2009, 13:44

ЦВК Молдови підбила остаточні підсумки парламентських виборів, згідно з якими опозиція одержує мінімальний шанс заблокувати обрання президента, що проходить у парламенті.

"Учора пізно ввечері ми підбили остаточні підсумки парламентських виборів. У парламент пройшли чотири партії", - заявив секретар виборчкому Юрій Чокан.

"За Партію комуністів проголосували 49,48% виборців, за Ліберальні, Ліберально-демократичну партії й альянс "Наша Молдова" відповідно 13,14%, 12,43% і 9,77%. Інші вісім партій і незалежних кандидатів не перебороли 6-процентний виборчий бар'єр", – сказав він.

За попередніми неофіційними підрахунками, Партія комуністів одержить у новому парламенті не 61 мандат, як передбачалося раніше, а 60. Відповідно, три опозиційні партії одержать разом 41 мандат.

У цьому випадку опозиція одержить мінімальний шанс заблокувати обрання глави держави, для чого необхідно три п'ятих голосів депутатів, тобто 61 мандат з 101.

Центвиборчком також планує в п'ятницю передати результати парламентських виборів у Конституційний суд для остаточного затвердження.

У той же час у Кишеневі всі мітингувальники розійшлися. Поліцейський спецназ зняв оточення навколо резиденції президента і будинку уряду Молдавії в Кишиневі.

Зараз на площі перед будинками залишилися лише поліцейські патрулі. Обстановка в місті спокійна. Усі магазини в районі площі працюють у звичайному режимі.

У той же час багато учасників акції арештовані, повідомив міністр внутрішніх справ Георгій Папук. За його словами, правоохоронні органи Молдавії затримали близько 200 ініціаторів.

Відомо, що серед затриманих колишній радник з особливих доручень Вороніна Сергій Мокану, який очолює нині рух "Народна дія".

Серед затриманих, за словами прес-секретаря МВС Молдови Алли Мелеки, один з організаторів мітингів журналістка Наталя Морарь. Однак чоловік Морарь Ілля Барабанов, який знаходиться у Кишиневі, спростував заяву. За його словами, Морарь у найближчі дні не буде виходити на в'язок і знаходиться в безпечному місці, оскільки надійшли повідомлення про арешт, що готується.

Генпрокуратура Молдови порушила кримінальну справу за статтею "спроба скинення влади", підозрюваним загрожує до 25 років ув’язнення, повідомив генпрокурор Валерій Гурбуля.

У той же час посол Молдавії в Росії Андрій Негуца, говорячи про "румунський слід" повідомив, що влада Молдови не має у своєму розпорядженні доказів того, що молдавські опозиційні партії були профінансовані з румунської сторони.

Але, за його словами, у влади є інформація, що безпорядки в Кишиневі мають "румунський колір".

Новости - Молдова, Газета.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...