Ющенко за ніч змінив свою позицію щодо "подвійних" виборів

Четвер, 9 квітня 2009, 15:17

Президент Віктор Ющенко за одну ніч змінив свою думку про проведення дострокових парламентських і президентських виборів.

Про це пише "Фокус", публікуючи інтерв’ю президента, взяте на минулому тижні.

Видання зазначає, що інтерв’ю у Ющенка було взяте за день до того, як президент оголосив, що готовий піти на одночасні перевибори разом з парламентом.

"Рівно за добу до цієї гучної заяви в інтерв'ю нашому виданню Віктор Ющенко вкрай осудливо відгукувався про цю ідею і охарактеризував її як ідеологію "геть усіх", - зазначає "Фокус".

Водночас у самому інтерв’ю, опублікованому у четвер, коментуючи можливість розпуску Верховної Ради, Ющенко заявив, що за чинної законодавчої бази вони йому нецікаві.

"Я не прихильник цього (дострокових виборів). Торік, коли в парламенті протягом 35 днів не було коаліції, я говорив: треба рухатися в напрямку дострокових виборів. Але тоді дві третини населення сказало мені: Президент не правий. І я поступився", - сказав він.

На репліку про те, що на минулому тижні він нібито готувався розпустити парламент, Ющенко здивувався:

"Для чого? Навіщо мені це?"

Він також спростував думку про те, що указ про розпуск у нього "завжди напоготові, з непроставленою датою".

"Дурниці, давайте будемо серйозними людьми! Щодо перевиборів, можу дати просту відповідь: панове, щоб не доводилося розпускати Верховну Раду, виконуйте Конституцію".

При цьому президент зазначив, що в парламенті має бути більшість, що сформує уряд і представить прем'єра.

"Парламентську ж більшість ніхто в очі не бачив. Принесіть мені документ із 226 підписами: ось, мовляв, люди, які взяли на себе відповідальність за курс. І меншість уже не зможе дорікнути, що ця коаліція не в змозі провести жодного закону, якщо не купити комуністів. Коаліція не може бути "хмарою в штанах", вона повинна жити однією ідеологією", - сказав Ющенко.

На репліку про те, що перелічені ним способи для розпуску парламенту цілком законні, президент зазначив:

"Це, звичайно, неконституційні моменти. І можна поставити питання, як воно стояло у вересні 2008 року: коаліція повинна форматуватися так, щоб відповідати Конституції. Не бажаєте йти на вибори - це у ваших руках, не президентських! Але я чесно скажу: на нині існуючій базі (законодавчій) мені вибори нецікаві! Мені цікаво, як локалізувати конфлікт".

Це, на думку Ющенка, можна зробити зміною введенням відкритих списків і скасуванням депутатської недоторканності.

"Ми уникнемо однієї з головних проблем нашого парламенту, перейдемо на персоніфіковане голосування за кандидатів. Секретарка більше не потрапить до Ради, охоронець - не потрапить, родич, кум, сват, брат - теж. Або він має бути талановитим, що вигідно виборцям, або - відфільтруєтся", - сказав він.

За словами президента, 6 законопроектів щодо цього він уже подав до парламенту, тепер справа за Верховною Радою.

На питання, хто його може у цьому підтримати, Ющенко відповів: "Сьогодні жодна політична сила в парламенті не сказала "ні". Дискусія може бути тільки щодо нюансів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...