"Східне партнерство" – не кінцева мета для України

П'ятниця, 1 травня 2009, 16:10

Концепція Східного партнерства дає Україні певні переваги, які необхідно використовувати, але при цьому не забувати, що головною метою є асоціація і подальше членство в Європейському союзі.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" заявив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Елісєєв.

"Вже з назви випливає, що це буде перший за часів незалежності формат відносин, де на чільне місце буде поставлено не географічне сусідство, а реальне партнерство, адаптоване саме до української специфіки", — так охарактеризував концепцію Східного партнерства Костянтин Єлісєєв.

Ще однією перевагою даної концепції, на думку дипломата, є закріплення за Україною статусу регіонального лідера.

"Формат Східного партнерства закріплює за Україною цілком реальний, а не віртуальний статус регіонального лідера. За останні роки я не пригадую жодних переговорів з пострадянськими державами, на яких до України не зверталися б із проханням поділитися досвідом розбудови відносин з ЄС", — підкреслив Єлісєєв.

На його думку, Україні не варто розглядати співпрацю в рамках Східного партнерства як можливу альтернативу двосторонній співпраці з ЄС.

"Східне партнерство розглядається нами як гармонійне доповнення до досягнутого високого рівня двосторонніх відносин з ЄС. І аж ніяк не як ерзац. Примат двостороннього вектора має залишатися непохитним", — упевнений Єлісєєв.

При цьому високопоставлений дипломат констатував, що, не зважаючи на всі переваги, Східне партнерство не є кінцевою метою євроінтеграційних устремлінь України.

"В той час як ЄС перетравлює наслідки своїх останніх розширень, виробляючи нову стратегію відносин з новими сусідами, Україна зобов’язана взяти ініціативу в свої руки та впливати на цей процес. Ми зобов’язані спрямувати канал політичної думки ЄС за руслом "партнерство — асоціація — членство"", — заявив Костянтин Єлісєєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування