Майстри просять Ющенка захистити керівника музею в Пирогові

Понеділок, 4 травня 2009, 11:19

Майстри народного мистецтва, які брали участь 2–3 травня у ярмарку в Музеї народної архітектури та побуту України в селищі Пирогів (Київ), вимагають повернути на посаду заступника директора музею Олексія Долю.

З відповідним відкритим листом вони звернулися до президента Віктора Ющенка та голови президії Національної академії наук України Бориса Патона, повідомляє сайт "Рукотвори".

До листа вже зібрано понад сто підписів, які офіційно надішлють на адресу президента. Сам текст звернення Ющенку передали в суботу.

Науковця Долю, за твердженням авторів, напередодні змусили піти із займаної посади внаслідок боротьби за керівництво в цьому комплексі.

Митці вважають, що теперішнє керівництво музею має вибачитися перед відомим етнографом і знову його працевлаштувати. Інакше майстри готові протестувати і на майбутнє не брати участь у подібних ярмарках у Пирогові.

За словами майстрів, Олексій Доля несправедливо постраждав унаслідок підкилимної боротьби за посаду керівника Музею архітектури та побуту.

Керівництво Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології, до складу якого входить музей у Пирогові, таким чином вирішило убезпечити себе від того, щоб Доля міг очолити музей, кажуть митці. І поставило йому умову: або він підписує документ, що не претендує на цю посаду, або йде з роботи.

Доля, який на керівну посаду не зазіхав, відмовився писати подібні документи – тому його "пішли", стверджують у мистецькому середовищі.

Народні майстри наголошують на важливості Долі у їхньому становленні. Саме він вишукував творчих людей і запрошував їх брати участь у ярмарках. Майстри побоюються, що тепер "з цього всього вийде тут "узвіз" (як Андріївський узвіз у Києві), буде торгувати одна тільки перекупка і ті, що стоять у переходах".

За їхньою інформацією, на початку цього тижня має відбутися нарада в НАН за участю президента, на якій розглядатимуть дане питання.

Музей у Пирогові на даний час перебуває у системі НАН України, його науковий супровід здійснює Інститут мистецтвознавства, фольклористики й етнології на чолі з Ганною Скрипник. За інформацією сайту "Хвиля", саме завдяки її лобістським зусиллям музей був переведений під юрисдикцію НАНУ в 2005 році.

Скрипник у 2008 році балотувалася на посаду мера Києва від Української народної партії, а після цього, як повідомили "Хвилі" у музеї, втратила інтерес до нього і не з'являлася в Пирогові до березня цього року, поки керівництво НАНУ не повідомило, що хоче, щоб Доля увійшов у число претендентів на посаду директора музею.

За інформацією "Хвилі", Скрипник, переслідуючи свій інтерес, спочатку оббрехала Долю, а 13 квітня, за три дні до виборів директора, "обдзвонила керівництво музею і начальників наукових відділів і поставила їм ультиматум: або вони доможуться, щоб Доля письмово відмовився від участі в конкурсі на посаду директора, або вони всі можуть шукати собі нове місце роботи чи йти на пенсію".

У музеї відбулися збори частини наукового колективу, на якому музейники просили Долю відмовитися претендувати на посаду директора. Він не став робити цього, запевнивши, що не претендує на цю посаду. А після цього написав заяву про звільнення.

Музею в Пирогові указом Ющенка в 2008 році було надано статус національного.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування