Балога пояснив росіянам, через що проблеми в Україні

Понеділок, 4 травня 2009, 16:30

Голова секретаріату президента Віктор Балога вважає, що більшість політичних проблем в Україні є прямим наслідком недосконалості політичної реформи, проведеної в 2004 році.

"Прийнята тоді модель державного механізму виявилася не акселератором, а гальмом у розвитку країни і влади", - заявив він в інтерв'ю російському інформаційному агентству "Новости", опублікованому 4 травня.

"Політична відповідальність партій, які отримали парламентське представництво, і далі залишається лише гарною мрією. Політреформа розбалансувала політику й породила безліч викликів владі – від спроб узурпації влади в 2007 році до розквіту політичної корупції як нового явища за останні пару років", - заявив Балога.

За його словами, "зараз законодавча й виконавча влада – це один суцільний парадокс".

"У Верховній Раді начебто є коаліція, в усякому разі, про її створення офіційно оголошено, наприкінці минулого року обраний черговий новий голова парламенту. Але це, вважаю, неповноцінна коаліція, оскільки в ній немає 226 голосів, необхідних за Конституцією для ухвалення законів. Це – парадокс номер один", - зазначив Балога.

"Другий полягає в тому, що ця псевдокоаліція через обіцянки і різного роду дивіденди (наприклад, роздачу високих посад), намагаючись хоч якось створити видимість роботи, залучає до голосування по вигідним їй законопроектам навіть комуністів – своїх нібито ідеологічних супротивників. Ті справно голосують, не забуваючи при цьому створювати шумові ефекти про необхідність зміни влади", - продовжив він.

"Третій парадокс: уряд, який відповідно до української Конституції повинен формуватися на основі коаліції, не має підтримки цієї самої коаліції", - зазначив глава СП, навівши "приклад, який наочно ілюструє всю неприродність такого стану справ", – провал антикризових законопроектів уряду Юлії Тимошенко в парламенті.

"Після того, як нинішня коаліція успішно "прокотила" ці законопроекти, прем'єр поспішила звинуватити в цьому президента. Але дозвольте, адже якщо більшість існує не тільки в уяві Юлії Тимошенко і спікера Володимира Литвина, то жодних труднощів із голосуванням бути не повинно! А якщо більшості реально немає, то потрібно почати політичні кроки для виправлення такої ситуації", - підкреслив Балога.

Він також відзначив, що "нерідко економічні негаразди є прямим наслідком політичних аномалій, і, навпаки, у сфері політики досить значною залишається економічна складова".

"Поки що в нас економіка не вільна від політичного впливу, що, у свою чергу, часто замішано на корупції і лобізмі. Тут, насамперед, я маю на увазі відносини по лінії уряд-парламент", - сказав глава СП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...