Погрози ПАРЄ превентивні, але шкодять іміджу України

Вівторок, 5 травня 2009, 08:15

Парламентська Асамблея Ради Європи не позбавить українську делегацію повноважень через проблеми з кандидатами на посади суддів Європейського суду, вважають експерти.

Такі заяви є радше превентивними, однак можуть зашкодити іміджу України, передає "Німецька хвиля".

Директор програми "Верховенство права" Фонду "Відродження" Роман Романов вважає, що ПАРЄ просто не хоче прецедентів, коли б країни відкликали свої списки кандидатів, а потім присилали нові, тому непорозуміння між Україною та ПАРЄ триває вже кілька років.

"Заручником цього найбільше є не повноваження української делегації, а міжнародна репутація України. Тобто Україна виявила нездатність навіть скористатися своїм правом номінувати кандидатів до Європейського суду", - каже Романов.

Він пояснює, що вся ця правова колізія - через прізвище депутата від Партії регіонів Сергія Головатого.

У першому списку, який нібито відкликала Україна, його прізвище є, в другому – немає, бо деякі представники української влади, за словами Романова, не вважають Головатого гідним представляти інтереси України в Європейському суді кандидатом.

Чи зміниться ситуація після виборів українського президента, Романов прогнозувати не береться.

Експерт лише констатує, що Рада Європи повинна або вибрати з двох списків один, або погодиться на компроміс, який пропонує українське МЗС, і визнає за країною право подавати і відкликати кандидатів у міжнародні структури. Допоки це тягтиметься – невідомо, констатує Романов.

Як відомо, напередодні голова української делегації Парламентської Асамблеї Ради Європи Іван Попеску (Партія регіонів) повідомив журналістам, що ПАРЄ може позбавити українських представників повноважень, якщо Україна нарешті не визначиться, хто з кандидатів гідний представляти її інтереси в Європейському суді.

Європейці не збагнуть, який з двох поданих списків українських кандидатів є легітимним.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News