Ющенко не дасть брати зі студентів гроші за "хвости"

Вівторок, 5 травня 2009, 14:44

Президент Віктор Ющенко призупинив дію низки положень постанови Кабінету міністрів від 14 квітня, якою збільшувався перелік платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами.

Відповідний указ президент підписав 30 квітня, повідомляє його прес-служба у вівторок, 5 травня.

Так, президент призупинив дію постанови, якою для студентів вищих медичних установ могла вводитися плата за складання іспитів і заліків при ліквідації академічної заборгованості, що виникла під час проведення основної сесії, а також при повторному вивченні відрахованими студентами окремих дисциплін і курсів із наступним складанням іспитів та заліків.

Крім того, припинено положення постанови, за якою адміністрація вузів могла вводити плату за складання студентами іспитів і заліків при ліквідації академічної заборгованості, що виникла під час проведення основної сесії.

Президент також призупинив положення, відповідно до якого адміністрації вузів могли відшкодовувати витрати на виготовлення студентських і учнівських квитків, заліковок.

Крім того, Ющенко вважає неконституційним положення про можливість вузів надавати платні послуги за видання й реалізацію підручників, навчальних посібників, конспектів лекцій, методичних матеріалів, монографій, інформаційно-аналітичних збірників, збірників наукових праць, матеріалів конференцій, навчальної й учбово-методичної літератури, бланкової продукції.

Президент вважає, що введення Кабінетом міністрів можливості надання державними навчальними закладами платних послуг, що безпосередньо пов'язані з організацією навчально-виховного процесу і передбачені навчальними планами, не відповідає вимогам ст.53 Конституції, яка гарантує право кожного на освіту.

Ющенко звернувся з відповідним поданням до Конституційного Суду.

"Інтерфакс-Україна", ""

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News