Симоненко пропонує в день президентських виборів запитати усіх про НАТО й ЄЕП

Вівторок, 5 травня 2009, 16:16

Компартія України пропонує в день чергових президентських виборів провести референдум із питання про приєднання України до НАТО та ЄЕП країн Співдружності незалежних держав.

Така пропозиція міститься в проекті постанови щодо призначення всеукраїнського референдуму з народної ініціативи про членство України в Організації Північноатлантичного договору й участі в Єдиному економічному просторі, зареєстрованому 5 травня у Верховній Раді.

Автор законопроекту - лідер КПУ Петро Симоненко.

Зокрема, у проекті постанови зазначається, що "президент України Віктор Ющенко протягом двох із половиною років після подання Центральною виборчою комісією відповідних матеріалів не призначає всеукраїнський референдум щодо членства України в Організації Північноатлантичного договору й участі в єдиному Економічному просторі з Російською Федерацією, республікою Білорусь і Казахстан".

Таким чином, як підкреслюється у проекті постанови, глава держави позбавляє громадян можливості реалізувати своє волевиявлення через усеукраїнський референдум.

У зв'язку з цим Компартія України пропонує звернути увагу президента на порушення ним низки статей Конституції у зв'язку з тим, що не призначений референдум.

"Вважати за доцільне проведення всеукраїнського референдуму з даного питання в день чергових виборів президента України", - говориться в проекті постанови парламенту.

Також КПУ пропонує передбачити виділення необхідних коштів для проведення референдуму про членство України в НАТО й ЄЕП.

У пояснювальній записці до проекту необхідність проведення референдуму аргументується тим, що у 2006 році за проведення такого референдуму висловилося понад 4,4 млн. громадян, чиї підписи засвідчені Центральною виборчою комісією. Рішення Конституційного Суду від 15 жовтня 2008 року зобов'язує президента оприлюднити ініціативу громадян і оголосити всеукраїнський референдум з народної ініціативи.

Також у пояснювальній записці КПУ зазначає, що практично всі опубліковані дослідження громадської думки показують, що проти вступу в НАТО висловлюються більше 70% населення України.

Симоненко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" сказав, що розгляд постанови в парламенті одразу ж покаже, хто декларує позиції про те, що народ повинен вирішувати питання про вступ до НАТО, а хто насправді робить усе для цього.

Він висловив упевненість у тому, що більшість у парламенті підтримають його проект постанови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News