Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко радить Росії звикнути, що Україна - незалежна

Вівторок, 5 травня 2009, 20:14

Європейські стандарти повинні застосовуватися до всіх відносин, включаючи двосторонні відносини України й Росії, переконаний президент Віктор Ющенко.

Про це він заявив у інтерв'ю для "Ель Мундо" та трьох інших європейських видань, текст якого оприлюднює секретаріат президента через його прес-службу.

Говорячи про характер "війн за ціну газу" між Україною та Росією на початку 2006 і 2009 років, Ющенко сказав: "В обох випадках йдеться про політичні кризи, тому що в питаннях газу є занадто багато політики".

"Всі ми втратили в результаті. Ми спричинили більше нестабільності. Кроки, які були зроблені, не були добре продумані, ані адекватні. Не було достатньо мужності з боку європейської спільноти для сильних відповідей", - зазначив президент України.

"Ця криза стосується не лише відносин між Україною та Росією. Україна є лише посередником. Якщо ми говоримо про наш двосторонній порядок денний з Росією, то не існує жодного аспекту, який не потребував би перегляду щомісяця", - додав він.

"Наші відносини є асиметричними. Тариф за транзит газу, який нам сплачує Росія, складає 1,7 долара за 1000 метрів кубічних за 100 км. Середній європейський тариф більший у чотири-п'ять разів. Йдеться не про економіку. Йдеться про найбільшу артерію транзиту газу в Європі, функціонування якої мало б ґрунтуватися на чіткому принципі ціноутворення. Зараз українські підприємства сплачують 370-378 доларів за російський газ: ця ціна удвічі нижча, ніж у Німеччині, але дорожча за ціну, яку сплачує будь-хто з наших сусідів", - наголосив Ющенко.

Президент України переконаний: "Ми повинні застосовувати європейські стандарти до всіх наших відносин, включаючи двосторонні. Тому так важливо забезпечити ринкові ціни на газ та транзит з тим, щоб деполітизувати цей процес".

"Мережа газопроводів призначена для роботи на багато років. Тому ми повинні виробити політику транзиту, включаючи обсяги, на найближчі роки. І Європа отримає гарантії транзиту. У березні ми підписали дві декларації з ЄС про модернізацію газотранспортної системи України, через яку проходить 82% російського газу для Європи. Нам треба припинити сваритися кожної зими, кожної новорічної ночі, через об'єми, ціни і тарифи на газ", - зазначив Ющенко.

Він також підтвердив, що хотів би, щоб відносини України з Росією були кращими.

"Але, на мою думку, найбільша відповідальність за стан відносин належить Росії. Це велика країна, яка впливає на розвиток подій у регіоні, на континенті і у світі. Україна прагне підтримувати динамічні відносини з Росією, але дуже часто ми не отримуємо адекватних відповідей на наші ініціативи", - зазначив Ющенко.

"У будь-якому випадку, ми докладатимемо зусиль для того, щоб наші відносини з Росією були більш активні, дружні і коректні. Наша територія, наша незалежність і наш суверенітет не повинні бути об'єктом торгу. Думаю, що нам слід звикнути до ідеї, що ми незалежні держави", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування