Ющенко каже, що Україна просто має скласти іспит

Вівторок, 5 травня 2009, 20:43

Президент Віктор Ющенко переконаний, що неможливо провести демократичні вибори в Україні, не змінюючи нинішню виборчу систему.

Про це він заявив у інтерв'ю для "Ель Мундо" та трьох інших європейських видань, текст якого оприлюднює секретаріат президента через його прес-службу.

На запитання про те, як він оцінює майбутній виборчий календар, Ющенко сказав:

"Залишається лише 7-8 місяців до президентських виборів. І Україна має скласти цей виборчий іспит".

"Президент є єдиною постаттю, яка може забезпечити рівновагу з урахуванням національних інтересів. Ми не можемо провести демократичні вибори, не змінюючи нинішню виборчу систему, і це є те, що я намагаюся, щоб зробив парламент", - заявив Ющенко.

"Наприклад, у нас є депутати з відкритими кримінальними справами. Ця закрита система дозволяє високу криміналізацію влади. Як президент я маю гарантувати, щоб ми не зійшли з демократичного шляху", - додав він.

Говорячи про те, чи є його непорозуміння з прем’єром Юлією Тимошенко особистісними, Ющенко зазначив, що "у вересні Тимошенко окремо з Партією регіонів Віктора Януковича підтримала проект щодо змін до Конституції і запровадження виборів президента парламентом".

"Таким чином Янукович отримав би гарантії бути вічним президентом, в той час як Тимошенко прагнула стати вічним прем'єр-міністром. Як президент, яким чином я міг відреагувати на це? Я сказав, що такий крок не мав нічого спільного з демократичним розвитком, а був узурпацією. На жаль, коаліція розпалася у 2008 році з огляду на цю позицію", - сказав глава держави.

Реагуючи на занепокоєність Європи політичною кризою в Україні, Ющенко зазначив: "Чотири роки тому не було вільної преси у цій країні. Усі телеканали, уся інформація контролювалися одним господарем. Тоді будь-який виборчий процес у цій країні мав ризик вилитися у громадянську війну, тому що влада обирала сама себе".

"І за чотири останні роки ми провели двічі дострокові [так у тексті статті] парламентські вибори, які були названі демократичними і справедливими усіма спостерігачами. За останні чотири роки нам вдалося забезпечити фундаментальні демократичні свободи і принципи. І те, що відбувається зараз в уряді і парламенті, не є особистим конфліктом", - сказав президент.

"Це конфлікт ідеологій. Між політикою вільного ринку і політикою, яку проводили комуністи протягом 75 років, застосовуючи адміністративний вплив і контроль, регулюючи ціни і забороняючи експорт у певних галузях", - додав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...