Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко покликав ЄС у Крим

Четвер, 7 травня 2009, 17:53

Президент Віктор Ющенко заявляє, що декларація, що буде підписана в Празі на самміті Східного партнерства має великі перспективи.

Про це він сказав на початку зустрічі з європейським комісаром з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер у четвер у Празі.

"У рамках декларації, яка сьогодні буде підписана, нас очікують великі спільні перспективи", - сказав Ющенко.

Президент зазначив, що Україна "дуже задоволена фінальною частиною роботи над декларацією".

За його словами, з декларації видна мета і пріоритети Східного партнерства. Ющенко висловив подяку Ферреро-Вальднер за підготовлену декларацію.

Він також повідомив, що Україна зацікавлена, щоб країни ЄС взяли участь у розвитку Криму. "Я особливо відзначаю спільну зацікавленість у проекті по розвитку Криму", - сказав Ющенко.

Як повідомила журналістам прес-секретар президента Ірина Ванникова, з Ферреро-Вальднер Ющенко також планує обговорити питання візово-міграційного діалогу, підготовку до угоди про асоціацію між Україною і ЄС і проінформувати про результати зустрічі з президентом Бєларусі Олександром Лукашенко, що проходила в середу в Гомелі.

***

Росії не варто сприймати програму ЄС "Східне партнерство" як спробу ЄС установити нові сфери впливу, заявила Ферреро-Вальднер.

"Я не бачу причин для сумнівів", - сказала вона у четвер у Празі, де відбудеться самміт ЄС "Східне партнерство".

"Це не нові сфери впливу, це допомога країнам у модернізації", - сказала вона, говорячи про програму "Східне партнерство", яка припускає фінансову й інституціональну допомогу з боку ЄС Вірменії, Грузії, Азербайджану, Україні, Молдавії і Білорусії.

"Ми не суперничаємо з Росією", - заявила вона.

Ферреро-Вальднер заявила, що ЄС обговорював питання про східне партнерство з Росією.

"Ми зробили чіткий сигнал, що мова йде про спільне сусідство, і Росія має бути налаштована позитивно, щоб у майбутньому було більше стабільності", - сказала єврокомісар.

Вона заявила, що в 2003 році Євросоюз пропонував Росії стати частиною програми "Політика сусідства", але Москва і Брюссель прийняли рішення про те, що сторони будуть розвивати співробітництво на основі двосторонньої базової угоди.

У цьому зв'язку Ферреро-Вальднер заявила, що ЄС і Росія в даний час розробляють нову стратегічну угоду.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування