Європа заспокоює: Східне партнерство не замінник членства

Четвер, 7 травня 2009, 21:20

Прем'єр-міністр головуючої в ЄС Чехії Мірек Тополанек знову зазначає, що "Східне партнерство" не заміняє перспективи членства в ЄС для країн, які включені у цю нову політику.

Про це глава чеського уряду заявив у четвер у Празі на прес-конференції по закінченню саміту, на якому офіційно було почато "Східне партнерство".

"Було сказано досить чітко, що "Східне партнерство" - це проект, що просувається паралельно, і без яких-небудь передбачень для будь-яких устремлінь країн у європейському напрямку", - сказав він.

"Це не повинно заміняти або скасовувати їхні устремління у відношенні повноправного членства. І це було відзначено. Це - один з основний каменів "Східного партнерства", - зазначив Тополанек.

Крім того, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявляє, що всі країни Європейського Союзу підтримують ініціативу Східного партнерства.

"Усі держави чітко висловили підтримку цьому процесу (ініціативі Східного партнерства)", - сказав він.

Відповідаючи на уточнююче питання, чому не приїхали керівники Великобританії, Італії й інших країн на цей самміт, Баррозу заявив: "Я можу наполягати на тому, що цей процес Великобританія чітко підтримує".

У свою чергу, прем'єр-міністр Чехії зазначив, що подібне питання журналістів "звучить трохи образливо".

Він заявив, що на самміті в Празі присутні представники всіх країн-членів ЄС - 17 прем'єрів, 4 президента, міністри закордонних справ.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News