Європа: Східне партнерство вигідне усім. Москві й Анкарі також

Четвер, 7 травня 2009, 21:50

Лідери Євросоюзу ще раз заявляють, що Східне партнерство не спрямоване проти когось, але вигідно усім.

У четвер у Празі на прес-конференції, що відбулася по закінченні саміту "Східне партнерство" верховний представник ЄС Хав'єр Солана, зазначив, що це партнерство - одне з багатьох, яке ЄС має зі своїми сусідами.

"І жодне з них не спрямовано проти іншого. І це партнерство не проти кого-небудь. Хто б не почував або говорив, що це партнерство проти чого-небудь або кого-небудь, він помиляється. Це партнерство - в інтересах співробітництва, стабільності, і дуже важливо для Європи", - сказав він.

Солана підкреслив, що до Східного партнерство входять різні країни, але які об'єднані бажанням мати міцні відносини з ЄС. "Ці відносини не на день і не місяць, це - назавжди", - підкреслив він.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу у свою чергу сказав: "Зараз ми будемо розвивати зовсім конкретний проект, що, як ми віримо, в інтересах наших партнерів, в інтересах ЄС і в інтересах усього континенту, тому що, як ми сказали, це - не проти кого-небудь".

"Коли ми підвищуємо процвітання, коли ми підвищуємо стабільність, ми підвищуємо не тільки для нас, але для всіх інших", - зазначив він.

Крім того, Солана заявив, що в проектах у рамках Східного партнерства будуть брати участь не тільки країни Євросоюзу і держави, задіяні в даній ініціативі, але й інші, зокрема Туреччина і Росія.

"Туреччина буде співробітничати, Росія буде задіяна в деяких проектах", - сказав він.

Солана підкреслив, що співробітництво країн у рамках даної ініціативи допоможе вирішувати проблеми безпеки.

Він також зазначив, що тема заморожених конфліктів на саміті Східного партнерства не обговорювалася, однак, за словами Солани, той факт, що країни, які мають такі проблеми, (Вірменія, Азербайджан) беруть участь у даному проекті, полегшить вирішення проблем заморожених конфліктів.

"Той факт, що дві країни, у яких є проблеми, сидять з нами за одним столом, дає потенційні надії, що це питання (Нагорного Карабаху) вирішиться простіше", - зазначив єврокомісар.

У свою чергу прем'єр-міністр Чехії, яка головує в ЄС, Мірек Тополанек, відповідаючи на питання, чи замінить Східне партнерство Організацію за демократію й економічний розвиток - ГУАМ, оскільки всі країни-члени цієї організації беруть участь у даному проекті, сказав, що не вважає, що таке може відбутися.

"Не думаю, тут немає ніякого зв'язку", - зазначив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...