Європа хоче "повних зобов'язань" від України

Четвер, 7 травня 2009, 22:20

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявляє про необхідність "повних зобов'язань" з боку країн-учасниць "Східного партнерства" з метою його виконання.

У четвер у Празі на прес-конференції, що відбулася по закінченні саміту "Східного партнерства", Баррозу підкреслив, що цей захід є "новим стартом у відносинах з нашими східними сусідами".

"Це партнерство надає нашим партнерам чіткий вибір для поглиблення їхніх двосторонніх відносин з ЄС у всіх сферах, і приведе нас до угоди про асоціацію, вільну торгівлю, так само як і до більшої мобільності для громадян", - зазначив він.

За його словами, це партнерство надасть більше допомоги для проведення політичних і економічних реформ, що необхідні для країн, щоб наблизиться до ЄС.

"Багато чого повинно бути зроблене, в одних країнах більше, ніж в інших. І нам необхідні повні зобов'язання країн-партерів, щоб надати форму цьому партнерству. Я вірю, що наближення до європейських стандартів у політичній, економічній і соціальній сферах принесе усім нам більше стабільності і процвітання", - заявив він.

Баррозу також вважає що "Східної партнерство" "можна розглядати як набір інструментів для потреб і амбіцій наших партнерів".

Серед таких інструментів він назвав угоди про асоціацію, перелічивши основні положення, такі, як верховенство права, демократія і т.д., зону вільної торгівлі, підвищення мобільності шляхом спрощення візового режиму, зміцнення співробітництва в сфері енергетичної безпеки й інші.

Нагадавши про існування чотирьох платформ для співробітництва, президент ЄК повідомив, що комісія гарантує розробку конкретних проектів "уже зараз".

Баррозу також вважає, що "Східне партнерство" є і політичною ініціативою, яка спрямована на "служіння європейським інтересам, сприяючи соціальній та економічній стабільності в шести партнерських країнах на Сході".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News