МЗС запропонував Тимошенко боротися з піратами, але грошей на це немає

П'ятниця, 8 травня 2009, 19:21

Міністерство закордонних справ розробило і передало Кабінету міністрів пропозиції щодо можливої участі України в операції Європейського Союзу по боротьбі із сомалійськими піратами.

Про це журналістам повідомив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв у п'ятницю.

"МЗС України взяло на себе координаційну роль, і ще в листопаді минулого року ми провели всі необхідні роботи, у тому числі з міністерствами і відомствами, які до цього причетні, з метою залучення України (до операції по боротьбі з піратством)", - сказав він.

Реклама:

"Були підготовлені відповідні листи, у тому числі на Кабінет міністрів, з відповідними пропозиціями", - зазначив Єлисєєв.

Він проінформував, що мова йде про конкретні пропозиції, що стосуються приєднання України до антипіратської операції. Крім того, за його словами, уже проведені неофіційні консультації із секретаріатом Ради ЄС по цьому питанню.

Разом з тим, він звернув увагу на проблему фінансування участі в такій операції. "Усі спроби МЗС позитивно вирішити це питання зіштовхуються з відсутністю фінансових ресурсів", - сказав заступник міністра.

ВІДЕО ДНЯ

Він також висловив переконання, що Україна повинна активно брати участь в операції по боротьбі з піратством.

"Це важливо, оскільки у випадку участі України в цій операції кораблі ЄС і НАТО будуть безпосередньо супроводжувати судна з українським прапором, а також ті, серед членів екіпажу яких присутні громадяни України", - пояснив дипломат.

За його словами, МЗС України провело всі підрахунки вартості участі України в цій операції і вважає ці суми "мізерними в порівнянні з тим, що одержить Україна натомість".

"МЗС України відпрацював всі аспекти, пов'язані із залученням до операції ЄС "Аталанта" по боротьбі з морським піратством у районі Сомалі", - сказав заступник міністра.

"МЗС вважає, що це питання варто вирішувати негайно і підкреслює, що це питання є політично важливим не тільки з погляду досвіду взаємодії з ЄС і НАТО в цій сфері, але і з погляду забезпечення безпеки і захисту громадян України", - констатував Єлисєєв.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування