Два кандидати в президенти Киргизії провалили екзамен з мови

Понеділок, 1 червня 2009, 09:15

Два претенденти на посаду президента Киргизстану Кутманбек Ешенбаєв і Азамат Уламаєв не здали іспит на знання державної мови.

Про це повідомляє агентство Zamandash press.

Так після виконання Ешенбаєвим усіх завдань у комісії були зауваження з приводу письмового завдання і читання тексту.

Думки членів комісії, а них дев'ять осіб, розділилися. Четверо вирішили, що Ешенбаєв володіє киргизькою мовою на належному рівні, четверо прийняли рішення, що не володіє.

Вирішальний голос залишався за головою Ташбоо Жумагуловим, який вирішив, що знання киргизької мови претендентом є недостатнім.

У суботу іспит також провалив Уламаєв. Сім членів держкомісії з дев'яти прийшли до висновку, що Уламаєв не володіє мовою на належному рівні.

Він допустив безліч помилок при виконанні письмової роботи, а при усному викладі застосував близько 50 слів офіційною, російською мовою.

Як відомо, для перевірки володіння киргизькою мовою кандидат на посаду президента має письмово викласти свою передвиборну програму обсягом не більше трьох сторінок, виступити усно протягом не більше 15 хвилин з викладом основних положень своєї передвиборної програми, прочитати друкований текст обсягом не більше трьох сторінок.

Це перші два претенденти на вищу посаду республіки, які завалили екзамен з державної мови. До цього усі вісім кандидатів успішно пройшли іспит.

Іспит з мови також склав нинішній президент Киргизії Курманбек Бакієв. Він зробив три помилки у письмовій роботі: пропустив коми. За правилами іспиту у тексті допускаються до 12 помилок.

Вибори президента республіки відбудуться у липні 2009 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування