Ющенко доручив позбавити шість банків ліцензії за оборудки

Понеділок, 1 червня 2009, 09:39

Президент Віктор Ющенко доручив НБУ розпочати роботу з НБУ щодо позбавлення шести банків, які брали участь у конвертаційному центрі, валютних та інших ліцензій.

Таке доручення Ющенко зробив після зустрічі з головою СБУ Валентином Наливайченком та голову НБУ Володимиром Стельмахом в понеділок зранку перед відльотом до Ватикану, повідомляє прес-служба президента.

Також Ющенко доручив СБУ невідкладно (окрім розслідування кримінальної справи, яке здійснюють Генпрокуратура та Служба безпеки) організувати подальшу перевірку того, у який спосіб створені компанії-нерезиденти, та спільно з фінансовими розвідками інших країн (США, Німеччина, Італія) розпочати процес перевірки та витребування відповідної документації про фінансову діяльність зазначених компаній-нерезидентів в офшорних зонах (Кіпр, банки Литви та Латвії).

Ющенко також доручив інформувати про хід слідства іноземних партнерів (органи юстиції, прокуратури, спецслужби тощо) та забезпечити зустрічну перевірку з метою виявлення можливих зловживань та обсягів коштів, які втратила українська банківська система через незаконні оборудки.

Під час розмови з президентом, Наливайченко розповів, що викрите злочинне угрупування через незаконне формування податкового кредиту та виведення валютних коштів за кордон у подальшому ввозило на територію України товари за заниженою вартістю, використовуючи з цією метою підконтрольні компанії – нерезиденти.

За словами керівника СБУ, відповідна оперативно-розшукова робота була організована Службою безпеки спільно з Генпрокуратурою на виконання доручення президента за результатами наради з банківськими установами, НБУ, Податковою адміністрацією.

За його словами, найбільша небезпека діяльності викритого злочинного угрупування полягала також у тому, що воно підробляло векселя для незаконного відшкодування ПДВ, фактично вимиваючи своїми оборудками кошти з Держбюджету.

За словами Наливайченка, участь у незаконних оборудках брали 20 фіктивних підприємств, розрахункові рахунки яких були відкриті в шести банках Києва та Дніпропетровська. Щомісячний обіг коштів підприємств, підконтрольних учасникам "конвертаційного центру", складав близько 30 млн. доларів.

Зараз, зазначив керівник СБУ, в цих банківських установах працюють слідчі групи, рахунки 20 фіктивних комерційних структур заарештовані.

"Власники банків, на наше тверде переконання, знали про існування фіктивних підприємств, фіктивних контрактів у своїх банківських установах – а відтак, шляхом подальших слідчих дій ми разом з прокуратурою не тільки документуватимемо, але й притягнемо їх до відповідальності", - сказав Наливайченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування