Північна Корея запустить ракету, здатну долетіти до США

Понеділок, 1 червня 2009, 12:09

Північна Корея в червні може провести випробування ракети далекого радіуса дії, розробленої для удару по території США, а також буде готуватися до сутичок з Південною Кореєю за спірний морський кордон.

Про це в понеділок пишуть південнокорейські ЗМІ, повідомляє Reuters.

Так щоденна газета JoongAng Ilbo повідомила з посиланням на джерела в розвідувальній службі, що Північна Корея готується до запуску міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) з можливим радіусом дії 4 000-6 500 кілометрів з бази на західному узбережжі.

"Підготовка до запуску, ймовірно, буде завершена в середині червня", - сказав співрозмовник.

Потяг, що перевозить ракету, виїхав з району Пхеньяна близько двох тижнів тому і направився на ракетну базу на західному узбережжі, повідомили джерела.

Минулого тижня КНДР провела ядерні випробування, запустила кілька ракет ближнього радіуса дії і пригрозила війною Південній Кореї. Вона також попередила, що прийме нові "заходи самооборони", якщо ООН покарає її.

У четвер Північна Корея почне судовий процес над двома американськими журналістами, яких заарештувала на своєму кордоні з Китаєм кілька місяців тому, обвинувативши в "ворожих діях".

У квітні Північна Корея запустила ракету зі східного узбережжя. Це було сприйнято експертами як замасковані випробування ракети далекого радіуса дії Taepodong-2, що порушують резолюцію ООН, яка забороняє КНДР запуски балістичних ракет.

Ракета упала в Тихому океані, приблизно в 3 000 кілометрах від місця запуску, сказали експерти, відзначивши, що КНДР потрібні подальші випробування МБР, щоб удосконалити технологію.

Аляска знаходиться приблизно в 4 800 кілометрах від Північної Кореї, а західне узбережжя США - щонайменше в 8 000 кілометрах.

Найбільша південнокорейська газета Chosun Ilbo повідомила, що Північна Корея оголосила закритим до кінця липня великий район Жовтого моря у свого західного узбережжя, оскільки може готуватися до сутички з Південною Кореєю.

Дві Кореї вели кровопролитні бої в 1999 і 2002 роках у районі кордону в Жовтому морі, установленого силами ООН наприкінці Корейської війни 1950-1953 років. КНДР стверджує, що кордон недійсний, і минулого тижня попередила південного сусіда, що не може гарантувати безпеку його судів, якщо ті будуть знаходитися в цьому районі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування