ЮЩЕНКО ЧЕКАЄ "ШИРКУ" У ВІВТОРОК

Понеділок, 1 червня 2009, 19:01

Президент Віктор Ющенко не виключає, що у вівторок, 2 червня, у Верховній Раді буде оголошено про створення коаліції Партії регіонів та БЮТ.

Про це він сказав в інтерв'ю українським журналістам у Ватикані, повідомляє прес-служба голови держави.

"Я не виключаю того, що у вівторок всі таємні перемовини, консультації, в тому числі в інших державах, все ж таки приведуть до того, що ця коаліція буде створена, створена публічно - і виявляться ті стосунки, які коментувалися довгий час як закулісні або багато разів від них відхрещувалася то одна, то інша сторона", - сказав Ющенко.

Він додав, що йому відомо про консультації, які наразі активно проводяться, та створення "надсекретної групи", яка розробила об'єднання зазначених двох політичних сил.

Водночас Ющенко підкреслив: як главу держави його цікавить у цій ситуації тільки одна річ - коаліція у ВР повинна будуватися на правових засадах, які сформульовані в Конституції.

Президент наголосив: предметом коаліції має стати не те, як розподілити серед двох персон "місію і статус наперед на 15 років" - натомість має йтися про те, як долучитися до формування європейської незалежної демократичної України.

"На мій погляд, це складне, я сказав би, утопічне завдання для цих людей", - зазначив він.

Глава держави також зазначив, що певні відомі йому результати перемовин, так само як думка експертів, свідчать - вочевидь об'єднання ПР та БЮТ можливе лише тоді, коли предметом їхніх гарантій та домовленостей буде ревізія Конституції, а предметом цієї ревізії є питання про вибори Президента в парламенті.

"Якщо насправді це відбувається, на мій погляд, це є по суті зрада демократичних цінностей, проголошення антиєвропейського недемократичного курсу країни. Це серйозна зміна внутрішньої політики і зовнішнього вектору. Іншими словами, це можна буде назвати як конституційний переворот", - сказав Ющенко.

За словами президента, йому відомо про направлення до ВР відповідного закритого документу, який може містити ініціативу щодо створення коаліції.

"Чекати довго не доведеться, і суспільство вже за кілька годин може бути про це поінформовано", - сказав глава держави.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування