Ющенко думає, що наніс історичний візит

Понеділок, 1 червня 2009, 20:47

Президент Віктор Ющенко розцінює свій офіційний візит до Ватикану як історичний.

"Це був перший офіційний візит в історії наших двосторонніх зв'язків, тому він є важливим, історичним", - сказав він в інтерв'ю українським журналістам, повідомляє прес-служба голови держави.

Ющенко з Папою. Фото Михайла Марківа

Ющенко з Папою. Фото Михайла Марківа

Президент підкреслив, що під час аудієнції у Папи Римського Бенедикта XVI значної уваги було приділено темі міжконфесійного та міжрелігійного діалогу.

За словами Ющенка, важливою темою, яку він порушив під час розмови з Папою Римським, було створення в Україні єдиної помісної православної церкви.

Також президент висловив подяку Його Святості за підтримку в темі Голодомору 1932-1933 років, за солідарність, виявлену Ватиканом до народу України під час відзначення 75-х роковин цієї трагедії.

Ющенко окремо повідомив, що під час зустрічі з Державним секретарем Ватикану кардиналом Тарчізіо Бертоне. йшлося про продовження вивчення документів із секретного архіву Ватикану.

Президент вважає, що слід продовжувати цю роботу, зокрема, студентами Львівського католицького університету та Києво-Могилянської академії.

"Ми відкриємо ще не одну сторінку нашої історії", - сказав він, зокрема, зазначивши - у грандіозному архівному зібранні Ватикану знайдені унікальні документи, що стосуються дипломатичної діяльності УНР, а також лист гетьмана Правобережного козацтва Андрія Могили до Папи Римського Інокентія ХІІ, датований 1684 роком.

Ющенко та Бертоне також порушили тему європейської інтеграції України. Курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним і є одним із пріоритетів зовнішньої політики нашої держави.

Президент запросив Понтифіка відвідати Україну з офіційним візитом.

Ющенко нагадав, що візит в Україну його попередника - Папи Римського Іоанна Павла ІІ був для України знаковим.

У рамках візиту він разом з дружиною пані Катериною відвідав могилу Папи Римського Іоанна Павла II у гротах Собору Святого Петра.

У Соборі Святого Петра президент і його дружина також оглянули мозаїчні медальйони із зображенням святих князя Володимира і княгині Ольги, що принесли християнство з Візантії в Київську Русь (зроблено до 1000-річчя Хрещення Київської Русі).

Також Ющенко разом зустрівся зі студентами та семінаристами Української папської колегії Св. Йосафата.

Він вкотре наголосив, що Україна є прикладом толерантності у міжконфесійних відносинах. Глава держави підкреслив, що завданням влади була і залишається розбудова "відкритих і чесних" відносин з церквою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News