Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газпром може одержати молдавську трубу

Вівторок, 2 червня 2009, 12:44

"Газпром" для повернення боргів Придністров'я за газ може в судовому порядку накласти арешт на активи "Молдовагазу", що призведе до одержання російським газовим монополістом контролю над розподільною газотранспортною системою республіки.

Таку думку висловив голова правління російсько-молдавського АТ "Молдовагаз" Олександр Гусєв.

"Зараз ми - паритетне підприємство, де є частка уряду і частка "Газпрому". Але якщо кредитор буде стягувати всі борги, у тому числі і придністровські, він забере все майно і буде повноправним власником, а "Молдовагаз" залишиться без активів, без магістральних і розподільних трубопроводів і, отже, припинить існування", - заявив він.

"Молдовагаз" повністю оплатило "Газпрому" вартість газу, поставленого в 2008 році в Молдавію без врахування Придністров'я", - підкреслив Гусєв, відзначивши, що основний загальний борг підприємства за російський газ у 2008 році збільшився на $297 млн (28,4%) і склав на початок 2009 року $1,343 млрд без врахування пені.

За словами Гусєва, зростання заборгованості відбулося через Придністров'я, яке, "одержавши газ на $352 млн, сплатило за нього $55 млн - менше 16%", причому коштами - лише $27,4 млн, а інші $27,6 млн враховані в рахунок оплати послуг придністровської сторони по забезпеченню транзиту російського газу територією регіону.

На думку Гусєва, основною причиною низького рівня платежів Придністров'я є те, що там газ реалізується споживачам за ціною на 60% нижче закупівельної ціни.

Ще одним з можливих заходів, що можуть бути застосовані щодо Молдови, на його думку, може стати обмеження поставок газу.

Тим часом Гусєв відзначає, що кожен з зазначених варіантів є поки не більш ніж припущенням.

"Поки якоїсь інформації про те, що ситуація розвиватиметься критично і нас можуть відключити від газу за неплатежі Придністров'я, у нас немає, і ми намагаємося не допустити цього, але ми не можемо виключити і такого розвитку подій", - підкреслив Гусєв.

АТ "Молдовагаз" створено в 1999 році. "Газпром" володіє 50% його акцій, 35,33% - Молдавія, 13,44% - адміністрації Придністров'я.

У 2005 році Придністров'я заявило в однобічному порядку про вихід з АТ і передало свої акції в довірче управління "Газпрому".

У грудні 2006 року "Газпром" і уряд Молдавії підписали протокол про співробітництво до 2011 року, що передбачає поступове доведення цін на газ для Молдавії до рівня європейських.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування