Президента обиратиме тіньове олігархічне політбюро?

Вівторок, 2 червня 2009, 16:10

Експерти вважають, що громадяни повинні вирішувати, яким чином має обиратися президент України, - у парламенті, чи всенародно.

Про це вони заявили в коментарі УНІАН, у відповідь на запитання "Наскільки демократичними, з точки зору світового досвіду, є вибори Президента в парламенті?".

Відповідаючи на це питання, президент Центру соціальних досліджень Андрій Єрмолаєв зазначив: "Враховуючи світовий, і зокрема, німецький досвід обрання президента парламентом, можна сказати, що це – взагалі не питання демократичності чи недемократичності".

"Це питання повноважень президента, обраного в такий спосіб. Президент, обраний в парламенті, має меншу легітимність, менший обсяг повноважень та відповідальності. Він не втручається у дії виконавчої влади, виконуючи суто представницькі функції", - вважає експерт.

Якщо Україна отримає таку оновлену політичну модель, то вона, за словами експерта, отримає інший механізм відповідальності та розподіл владних повноважень.

Водночас Єрмолаєв наголосив, що "для того, щоб досягти компромісу між парламентськими фракціями БЮТ та Партії Регіонів, необов‘язково змінювати Конституцію. Це викликає несприйняття і виборців, і експертів. Якщо хочете коаліцію заради порятунку економіки – робіть, але не чіпайте Конституцію".

На думку директора Інституту Глобальних стратегій Вадима Карасьова, "вибори президента в парламенті не є чимось ексклюзивним та придуманим, що не відповідає формам демократії. Проблема в іншому – проблема в пакеті повноважень новообраного Президента і в тому, за яких умов і в якому парламенті відбуваються подібні вибори".

"В Україні це означає трудоустрій Віктора Януковича, який втомився бути в опозиції і боїться йти на відкриті вибори. Це – компенсація Януковичу за політичний пакт між Юлією Тимошенко і українськими олігархами", - заявив Карасьов.

"В європейських країнах президент, навіть обраний в парламенті, виконує функції духовного лідера. В Україні він ще й є гарантом європейського покликання країни. При всій повазі до Януковича – ну який з нього духовний лідер?", - запитав політолог.

Крім того, за словами політолога, в Україні політична культура така, що люди хочуть обирати напряму когось одного – чи то прем‘єра, чи то президента, щоби персональну відповідальність ніс хтось один.

На прикладі Ющенка видно, що народ користується своєю можливістю електорально покарати президента, якщо той не впорався із своїми обов‘язками.

"При обранні президента в нинішньому українському парламенті ми замість персональної відповідальності перед електоратом, замість президента, отримаємо тіньове олігархічне політбюро, - говорить Карасьов. - Ці люди невідомі широкому загалу, а отже – ніякої персональної відповідальності вони не нестимуть, жодних гарантій країні надати не зможуть. Вони просто закладуть країну за гарантії своїх політичних амбіцій та бізнесів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування